5 Stiluri de amenajare pentru o baie mică
Publicat pe 28.02.2019 la 13:40 Actualizat pe 28.02.2019 la 13:43
Te gândești să-ți reamenajezi baia și nu știi de unde să începi? Alegerea mobilierului, a culorilor și a accesoriilor poate fi o adevărată provocare, așa că îți venim în ajutor cu câteva sfaturi și idei, care cu siguranță îți vor fi de folos.
Te gândești să-ți reamenajezi baia și nu știi de unde să începi? Alegerea mobilierului, a culorilor și a accesoriilor poate fi o adevărată provocare, așa că îți venim în ajutor cu câteva sfaturi și idei, care cu siguranță îți vor fi de folos.
Sfaturi practice pentru amenajarea băii
Atunci când vrei să îți reamenajezi baia, trebuie să iei în calcul cât de mare este spațiul de care beneficiezi. În funcție de acest detaliu, vei știi ce fel de mobilier să alegi și ce corpuri de iluminat se potrivesc cel mai bine.
Dacă ai o baie mică, trebuie să te asiguri că vasul de toaletă este montat cât mai aproape de conducta de scurgere. Astfel, vei avea mai mult loc la dispoziție, pentru a amplasa celelalte instalații sanitare.
Trebuie să ții cont că finisajele au un rol foarte important în amenajarea băii, așa că trebuie să alegi cu grijă gresia și faianța. De obicei, gresia se montează prima, așa că este recomandat să alegi una aderentă, pentru a nu aluneca atunci când podeaua este umedă. De asemenea, poți monta gresia pe diagonală, pentru a crea impresia de spațiu mai mare.
În ceea ce privește faianța, aceasta trebuie aleasă în funcție de mărimea băii, așa că pentru un spațiu redus, sunt recomandate plăcile mai mici. În plus, poți îmbrăca în faianță doar pereții pe care se sprijină cada și lavoarul, astfel nu vei crea o atmosferă sufocantă.
Dacă ai o baie mică, poți renunța la cadă și o poți înlocui cu o cabină de duș, care este mult mai eficientă. Pentru un confort garantat, poți opta pentru o cabină de duș cu o cădița mai înaltă, care îți permite să stai culcat în ea, sau pentru una care are cădiță cu suport pentru șezut.
Acestea sunt doar câteva sfaturi practice pentru reamenajarea băii, pe care le poți lua în calcul, atunci când te apuci de renovare. De asemenea, poți ține cont și de câteva stiluri de amenajare, care te vor ajuta în alegerea mobilierului și a materialelor.
5 stiluri de amenajare pe care le poți încerca în baie
Baia în stil scandinav
Băile sunt foarte importante în casele nordice și tocmai de aceea sunt amenajate după anumite reguli. În primul rând, este foarte important crearea unei senzații de spațiu mare și aerisit, așa că se recomandă folosirea unui mobilier simplu, minimalist. De asemenea, albul trebuie să predomine într-o astfel de baie, așa că pardoseala și pereții ar trebui să respecte această regulă. Totuși, accesoriile din baie pot avea nuanțe mai puternice, pentru a se crea un contrast cu albul din încăpere. Nu uita că băile în stil scandinav sunt cât mai simplu decorate, așa că și accesoriile trebuie să fie cât mai puține – eventual poți opta pentru câteva obiecte din inox sau porțelan.
Baie minimalistă
Într-o baie decorată în stil minimalist este foarte importantă simetria, pentru că aceasta contribuie la păstrarea ordinii din încăpere, dar și la crearea unui impact vizual puternic. Atunci când alegi gresia și faianța, trebuie să te hotărăști asupra unui singur model, pentru că altfel, atmosfera ar fi mult prea încărcată. De asemenea, cromatica recomandată este formată din non-culori, sau din nuanțe de crem, gri, sau maro. În plus, accesoriile și mobilierul din baie trebuie să fie mate și să respecte o formă geometrică, bine definită. Poți decora baia cu un set de oglinzi, care vor crea efectul de spațiu mărit și vor spori și luminozitatea camerei.
Baia în stil rustic
Elementul obligatoriu într-o baie rustică este lemnul, pe care îl poți folosi pentru pardoseală, pentru lambrisarea pereților și pentru mobilier. Pentru finisajul pereților se recomandă folosirea unei vopsele rezistente la umiditate, sau înlocuirea lambriului cu plăci ceramice mozaicate. În ceea ce privește mobilierul, poți opta pentru un dulap vechi din lemn, pe care îl poți decora cu modele rustice, sau pentru niște rafturi din lemn, unde poți așeza prosoapele, detergenții și alte lucruri necesare. De asemenea, trebuie luate în calcul și nuanțele dominante, care sunt cele de maro, cărămiziu sau galben.
Stilul baroc
În general, în decorarea stilului baroc, pardoseala, pereții și tavanele sunt realizate din materiale nobile, cum ar fi marmura sau lemnul. Dacă îți e teamă că umezeala din baie ar distruge lemnul, ai putea opta pentru o podea din marmură, bogat ornamentată. O cadă cu picioare aurii poate fi o alegere potrivită, în cadrul stilului baroc. De asemenea, în locul corpurilor de iluminat clasice, poți opta pentru un candelabru elegant sau pentru sfeșnice din argint. Designul baroc este spectaculos și încearcă să impresioneze prin nuanțe de auriu și argintiu. Tocmai de aceea, o oglindă mare, cu ramă aurie, s-ar potrivi perfect în baie, alături de câteva statuete.
Baia contemporană
Într-o baie amenajată în stil contemporan se pune accentul pe ambient, pe crearea unui sanctuar al plăcerii, unde te poți răsfăța în intimitatea unui decor impresionant. Se recomandă folosirea plăcilor de ceramică, în culori neutre, iar pentru finisaje se pot folosi materiale naturale, cum ar fi lemnul sau piatra. Într-o baie contemporană, vasul de toaletă este suspendat, dar rezervorul este incastrat în perete. De asemenea, pentru iluminat se folosesc corpuri avangardiste, cu forme deosebite, iar ca accesorii poți utiliza lumânări parfumate, pietre sau diverse suporturi din lemn.
Așadar, baia ta s-ar putea transforma într-un adevărat sanctuar de relaxare, dacă înveți cum să o amenajezi. Dacă alegi un anumit stil de design, achiziționarea materialelor potrivite și a accesoriilor va fi mult mai ușoară.