5 trucuri pentru o curte îngrijită pe toată durata anului
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 09.12.2019 la 13:48
Actualizat pe 09.12.2019 la 13:53
Casele la curte sunt superioare din multe puncte de vedere locuințelor la bloc, însă unul dintre dezavantajele de care se plâng mulți este legat de menținerea curățeniei. Astfel, în timp ce într-un apartament la bloc curățenia se rezumă strict la locuință, la casă trebuie să te preocupi și de curățenia din curte, eventual și de îngrijirea grădinii.
Casele la curte sunt superioare din multe puncte de vedere locuințelor la bloc, însă unul dintre dezavantajele de care se plâng mulți este legat de menținerea curățeniei. Astfel, în timp ce într-un apartament la bloc curățenia se rezumă strict la locuință, la casă trebuie să te preocupi și de curățenia din curte, eventual și de îngrijirea grădinii.
La prima vedere, curățenia în curte pare mult mai greu de întreținut decât în spațiul de locuit, iar dacă tocmai ai renunțat la viața de la bloc pentru a te muta la casă e posibil să ai unele dificultăți la acest capitol.
Există însă câteva trucuri care te vor ajuta să menții curățenia în curte pe tot parcursul anului, și pentru că ar putea dura mult până le vei descoperi, ți le dezvăluim în cele ce urmează.
1. Compartimentează curtea, delimitând spațiile distincte
Dacă ai o curte mai mare, probabil ai amenajată și o grădină, o zonă în care crești câteva animale, o zonă de relaxare și așa mai departe. Este bine ca aceste spații să fie bine delimitate între ele, iar acest lucru îl poți face foarte simplu, compartimentând curtea cu ajutorul unor garduri.
Vei avea nevoie să instalezi mai întâi stâlpi pentru gardul din curte, care au rol de susținere, apoi gardul propriu-zis. Acesta poate fi din plasă, din metal sau din lemn în funcție de utilitate.
Îți va fi astfel mai ușor să cureți fiecare zonă în parte, având în vedere că în unele va fi nevoie să faci mai des curățenie, iar în altele mai rar.
2. Nu lăsa să se adune frunzele uscate și resturile vegetale
Toamna poate fi un coșmar dacă ai o curte cu mulți copaci, pentru că frunzele uscate îți vor da bătăi de cap pentru o vreme. Nu aștepta să se scuture toate pentru a trece apoi la îndepărtarea lor. Vântul le va purta prin toată curtea, covorul format va acumula umezeală, iar frunzele vor începe să putrezească. Pe lângă mirosul neplăcut, riști ca cei ai casei să alunece pe ele.
În plus, pot înfunda jgheaburile de la streșini și burlanele, iar la prima ploaie serioasă vor crea probleme mari. De aceea, e recomandat să mături zilnic frunzele căzute și să înlături resturile vegetale ale plantelor care s-au uscat.
3. Valorifică resturile vegetale
Resturile vegetale rezultate din curățarea grădinii nu trebuie să fie amestecate cu celelalte deșeuri menajere. Amenajează un loc într-un colț de grădină în care să le depozitezi, pentru ca apoi să le tratezi cu soluții speciale, pentru a le transforma în compost natural pe care îl vei folosi pentru a îngrășa solul
4. Nu lăsa iarba să crească necontrolat
Dacă ai amenajată o peluză sau un gazon în curte, iarba trebuie îngrijită permanent pentru a te bucura de ea. Pentru a-și menține vitalitatea, iarba trebuie tunsă la interval de o săptămână.
Uneori poți lăsa să treacă și două săptămâni între două reprize de tuns, dar aceasta trebuie să fie o preocupare permanentă. Pentru suprafețe mai mari poți folosi o motocositoare sau o mașină de tuns iarba.
5. Folosește dispozitive care să-ți ușureze munca
Pentru menținerea curățeniei în curte poți să apelezi la o serie de dispozitive care vor transforma această activitate într-o plăcere. De exemplu, pentru îndepărtarea petelor de noroi, a prafului și a altor urme de murdărie poți folosi un furtun sau un aparat de spălat cu presiune.
De asemenea, vei face o treabă mult mai bună cu un aspirator de frunze, iar pentru a uda florile și grădina poți să utilizezi un mic sistem de irigații.
Pentru alte lucrări pe care intenționezi să le mai faci prin gospodărie vei avea nevoie de diverse materiale, multe dintre ele regăsindu-se în oferta pusă la dispoziție de emenatwork.ro.