6 idei pentru a te bucura de mai multă liniște acasă
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 30.09.2020 la 12:47
Actualizat pe 30.09.2020 la 12:57
Dacă între căminul tău și locuințele vecine este un simplu perete, cel mai probabil ai experimentat cel puțin o dată disconfortul creat de bormașina pornită din senin sau de muzica dată tare fix atunci când îți doreai să te odihnești.
Și în cazul în care locuiești la curte, mașinile, vecinii sau trecătorii pot produce zgomote deranjante. Să nu uităm nici de sunetele din interiorul casei. Poți, însă, rezolva aceste probleme urmând sfaturile prezentate mai jos.
1. Folosește plăcile din gips-carton
Izolarea pereților cu plăci din gips-carton sau construirea pereților despărțitori din plăci de rigips de la MatHaus ajută la atenuarea zgomotului. Dacă optezi pentru pereții despărțitori, aceștia trebuie să aibă la mijloc vată minerală. Cu privire la alegerea plăcilor, cu cât densitatea acestora este mai mare, cu atât sistemul izolație acustică va fi mai eficient.
2. Întrerupe sursele de zgomot
Când achiziționezi electronicele și electrocasnicele, optează pentru modelele silențioase. Din fericire, există mulți producători care s-au gândit la rezolvarea problemei zgomotului produs și pun la dispoziție game de aparate care nu scot sunete puternice. Diferența dintre zgomotul emis de mașinile de spălat vase, aspiratoarele, ventilatoarele convenționale și alte dispozitive asemănătoare și omologii săi mai silențiosi este semnificativă. De asemenea, dacă observi că un aparat zornăie, bâzâie sau vibrează neobișnuit de tare, s-ar putea să fie nevoie să-l duci la reparat.
3. Alege ferestre și uși solide
Având o influență directă asupra izolării fonice de ansamblu, ușile și ferestrele sunt elemente importante ce trebuie alese cu mare atenție. Optează așadar pentru modele solide, cu un coeficient de izolație fonică, exprimat în db (decibeli) cât mai ridicat, pentru a te asigura că te vei bucura de liniște.
Ușa de garaj trebuie să te preocupe deopotrivă, în special dacă se află lângă sau sub o încăpere. Poți achiziționa o ușă premium, ce este izolată și prevăzută cu o acoperire interioară suplimentară. Un astfel de model împiedică zgomotul stradal să ajungă prin garaj în locuință.
4. Repară podelele care scârțâie
Scârțâitul podelelor devine iritant îndeosebi seara și noaptea, când casa este mai liniștită. Prin urmare, ocupă-te de repararea acestora.
5. Elimină „scurgerile”
Analizează cu atenție pereții, iar dacă identifici crăpături ori fisuri, astupă-le. Apoi, etanșează ferestrele și ușile. Chiar și fisurile din jurul țevilor pot reprezenta o cale de propagare a sunetului, așa că este recomandat să le acoperi.
6. Ține zgomotul departe de dormitor
Pentru un somn odihnitor, închide toate ferestrele și folosește draperii groase, care să acopere în totalitate geamurile și să atenueze zgomotul. În plus, covoarele care acoperă suprafețe mari din încăpere vor absorbi sunetele provenite din exterior. De-a lungul nopții, închide toate obiectele electronice sau trece-le pe modul silențios.