7 martie, Lăsatul Secului de carne pentru postul Paștelui 2021. Semnificația acestei sărbători
Publicat pe 05.03.2021 la 11:13 Actualizat pe 05.03.2021 la 11:20
În 2021, Lăsatul Secului de carne pică în ziua de 7 martie. Această sărbătoare este extrem de importantă pentru creștinii ortodocși din întreaga lume, fiind cea care marchează pregătirea pentru postul Paștelui. Începând din această zi, credincioșii nu vor mai consuma niciun fel de carne.
- Lăsatul Secului de carne pentru postul Paștelui 2021
- Care este semnificația acestei sărbători
În ziua de 7 martie 2021, credincioșii sărbătoresc Lăsatul Secului de carne, care vestește începerea postului Paștelui. Astfel, cei care vor să țină postul încep prin a renunța la carne, iar după o săptămână, când se sărbătorește Lăsatul Secului de brânză, renunță și la celelalte produse de origine animală, precum brânza, laptele, ouăle etc.
Lăsatul Secului de carne și Lăsatul Secului de brânză. Care e diferența
Lăsatul Secului de carne, numit și Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, deschide oarecum uşile postului. După Sâmbăta Morților, credincioşii vor avea o săptămână cu un post mai special, în care nu vor mai consuma carne, dar le este permis să consume orice alt produs de origine animală.
Prin această duminică „intrăm cu un pas în Postul Mare. Această intrare este fizică, prin renunţarea la carne, şi duhovnicească, prin imne liturgice care amintesc de Postul Mare şi ne învaţă despre valoarea lui şi prin introducerea în rânduiala obişnuită a slujbelor a unor elemente specifice Postului Mare”, explică Pr. Prof. Dr. Viorel Sava
Astfel, această săptămână este una de pregătire pentru postul Paștelui, care începe cu adevărat atunci când se renunță la produsele lactate și ouă, respectiv la Lăsatul Secului de brânză. De aceea, săptămâna lăsatului de brânză, cea din ajunul Postului Mare, poate fi considerată o adevărată şcoală a pocăinţei.
Tradiții românești la Lăsatul Secului de carne
Din timpuri străvechi, la Lăsatul Secului de carne, credincioșii respectă mai multe tradiții pentru a avea un post ușor.
În sudul țarii există obiceiul de Batere a halviței. Este o ceremonie la care participă și copiii și adolescenții. Gazda trebuie să lege o bucată de halviță cu o sfoara și să o plimbe prin fața tinerilor, organizați în echipe de câte doi, cu mâinile legate la spate. Copiii încearcă să prindă bucata de halviță cu gura, iar cel care reușește o primește drept recompensă.
Legarea grânelor este o altă tradiție, care se practică pentru ca păsările sau alte dăunatoare să nu distrugă recolta gospodarilor. De asemenea, în unele sate din Covasna, de Lasatul Secului se practica obiceiul focurilor purificatoare. Astfel, pe dealuri se aprind focuri pentru a purifica atmosfera și a alunga spiritele rele.
În Muntenia, nurorile obișnuiesc să facă plăcinte cu brânza dulce și stafide pe care le ofera soacrelor, cu speranța ca relațiile lor să rămână bune în perioada Postului Mare.