Ai alergie la ambrozie? Top 3 aplicații care te avertizează despre nivelul de polen

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 07.07.2025 la 13:37
Actualizat pe 07.07.2025 la 13:37
Tot mai mulți oameni ajung să aibă alergie la ambrozie. Sezonul ambroziei începe la mijlocul lunii iulie și poate dura până în septembrie. Atunci când vremea este caldă, se poate prelungi până în octombrie.

Sezonul ambroziei începe la mijlocul lunii iulie
Profimediaimages
- Simptome frecvente ale alergiei la ambrozie
- Top 3 aplicații care te avertizează despre nivelul de polen
Ambrozia este una dintre plantele care provoacă alergii în rândul multor oameni. Este o plantă care produce o cantitate mare de polen într-un timp scurt, iar alergiile pot să apară de vârste fragede.
Sezonul ambroziei în România: când începe și cât durează în 2025
De regulă, sezonul ambroziei începe la mijlocul lunii iulie și durează până în septembrie. Dacă vremea este rece în toamnă, scad și șansele de a dezvolta alergii la această plantă.
În schimb, dacă temperaturile sunt ridicate, sezonul ambroziei se poate prelungi până în octombrie. Vârful sezonului este, de obicei, în luna august.
Harta ambroziei în România. Care sunt cele mai afectate orașe
În ultimii ani, alergiile provocate de ambrozie au devenit o problemă în România. În anii trecuți, au fost numeroase cazuri de oameni care s-au confruntat cu alergia la ambrozie. Bucureștiul și orașele mari sunt câteva dintre zonele afectate de această plantă.
De regulă, ambrozia se mai găsește în parcuri, în zonele în care se cultivă cereale și floarea-soarelui, dar și în curțile oamenilor ori pe șantiere.
Ce este ambrozia și de ce provoacă alergii
Ambrozia este o plantă originară din America de Nord. Se găsește peste tot în lume. Alergiile sunt provocate de cantitatea mare de polen produsă. În polen se găsesc și substanțe care duc la alergii, mai ales în rândul persoanelor care au istoric al alergiilor.
Totuși, alergia la ambrozie poate să apară și în rândul celor care nu au avut în trecut nicio altă alergie.
Simptome frecvente ale alergiei la ambrozie
Alergia la ambrozie are simptome la fel ca orice altă alergie, printre care strănutul, mâncărimi în zona nasului și congestie nazală. Sunt trei dintre cele mai întâlnite simptome, dar pot să mai apară și tusea, ochii lăcrimați ori rinoree.
În cazul celor care au și alte alergii, poate să apară și o stare de oboseală fără explicație și respirație îngreunată.
Top 3 aplicații care te avertizează despre nivelul de polen
Există și câteva aplicații care avertizează oamenii cu privire la nivelul de polen, printre care Air Matters. Este o aplicație care analizează nivelul de polen, cât de poluat este aerul și riscul de a dezvolta alergii.
BreezoMeter este o aplicație asemănătoare, dar oferă informații și pentru scurt timp și face și prognoze cu privire la creșterea nivelului de polen.
AirCare Quality & Pollen avertizează despre calitatea aerului și nivelul de polen. Ce are în plus constă în măsurătorile legate de mucegaiul din aer.
Legea ambroziei 2025. Ce riscă proprietarii care nu curăță terenurile
Ambrozia poate să apară și în curțile caselor oamenilor sau pe alte terenuri. Există și o lege care prevede că proprietarii trebuie să curețe terenurile de ambrozie. Cei care nu respectă legea pot fi amendați, cu sume până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice.
Și administratorii de drumuri publice, căi ferate sau alte locuri unde se află ambrozia riscă amenzi de până la 20.000 de lei.
Citește și: Cum se spală rufele corect, dacă ești alergic la acarieni. Nu ai nevoie de niciun produs în plus