Alimente recomandate pentru diversificarea mesei bebelușului
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 26.05.2021 la 13:23
Actualizat pe 26.05.2021 la 13:25
Conform celor de la Organizația Mondială a Sănătății [1], bebelușul trebuie să fie hrănit exclusiv de la sân în primele 6 luni din viață, putând fi introduse apoi alimente solide fără a renunța însă la alăptat.
- Alimente care sunt recomandate pentru diversificarea mesei bebelușului.
Cu toate acestea, fiecare caz este diferit, motiv pentru care trebuie respectate recomandările medicului specialist cu privire la fiecare bebeluș în parte.
Chiar dacă introducerea alimentelor solide poate reprezenta un moment important atât în viața bebelușului cât și în cea a părinților, această etapă trebuie realizată treptat, pe parcursul unei perioade mai lungi.
Pentru a veni în ajutorul noilor părinți, în continuarea acestui articol vom discuta despre introducerea alimentelor solide și alimentele recomandate pentru diversificarea mesei celui mic.
3 sfaturi pentru diversificarea mesei bebelușului
Când vine vorba de această etapă a alimentației, trebuie luate în considerare atât nevoile bebelușului cu privire la vitaminele și mineralele necesare dezvoltării cât și beneficiile oferite de alimentele introduse.
Chiar dacă laptele va continua să fie sursa principală de nutrienți necesari, anumite alimente pot ajuta la sustinerea acestor nevoi, asigurând astfel că bebelușul nu va prezenta vreun anumit deficit de vitamine.
Mai mult decât atât, având în vedere că laptele va reprezenta în continuare alimentația de bază a bebelușului, introducerea alimentelor solide și diversificarea meselor se poate realiza lent, putându-se administra doar 2-3 lingurițe pe zi.
Cerealele pentru bebeluși
Cerealele pentru bebeluși sunt special concepute pentru a putea fi digerate ușor și pentru a conține esențialul de vitamine și minerale necesare celui mic.
Având în vedere importanța fierului în dietă pentru dezvoltarea neurologică a celui mic și a sistemului sau imunitar, cerealele fortificate cu fier pot reprezenta o alegere bună ca prim aliment solid.
Mai mult decât atât, cerealele pot fi folosite ca bază de introducere a altor alimente noi cum ar fi fructe sau legume, părinții putând adăuga cantități mici din alimentul nou împreună cu cerealele obișnuite.
Este recomandat ca fiecare aliment nou să fie oferit exclusiv timp de 3-5 zile pentru a observa mai ușor posibilele reacții alergice ale bebelușului.
Legume
Deoarece mulți bebeluși vor fi mai atrași de fructele dulci decât de legume, este posibil ca medicul specialist să recomande introducerea legumelor înaintea fructelor, acestea din urmă putând fi introduse în dietă după aproximativ 15 zile.
Este important ca legumele să nu fie sărate pentru ca bebelușul să perceapă corect gustul acestora.
Părinții trebuie să țină minte ca în aceste momente ei contribuie la dezvoltarea dietei bebelușului, așa că nu trebuie să se axeze doar pe legumele care le plac lor sau să-l forțeze pe cel mic să mănânce ceva ce nu îi place.
Pentru început toate alimentele solide trebuie introduse sub formă de piure. În cazul legumelor este recomandat să se înceapă cu legume mai dulci și cu un gust mai puțin intens cum ar fi morcovii sau dovlecelul, putând trece apoi la mazăre, fasole, spanac și așa mai departe, în funcție de recomandările medicului specialist.
Fructe
La fel ca și legumele, fructele reprezintă surse naturale de vitamine și minerale necesare bebelușului, acestea putând fi introduse de obicei cu ușurință în dieta celui mic.
Servirea fructelor se va face sub formă de piure, merele și bananele fiind printre cele mai bune alegeri când vine vorba de introducerea primelor fructe în dietă.
Pe lângă faptul că bananele sunt dulci, ușor de digerat și simplu de pregătit, acestea sunt și o sursă bună de fibre și potasiu. Iar în ceea ce privește merele, acestea sunt bogate în nutrienți care întăresc sistemul imunitar și antioxidanți care ajută la protejarea celui mic de anumite afecțiuni.
După ce alimentele solide au făcut parte din dieta bebelușului mai mult timp, acestea pot fi combinate pentru a putea introduce alte elemente mai greu de acceptat pe cont propriu, cum ar fi fructele mai acrisoare, acestea putând fi combinate de regulă cu cerealele sau piureul oferit de mai mult timp.
Având în vedere că toate sugestiile de mai sus reprezintă informații generale care nu pot fi aplicate fiecărui caz în parte, este importantă respectarea cu strictețe a recomandărilor medicului specialist, doar acesta putând oferi informații exacte cu privire la alimentația corectă a fiecărui bebeluș în parte.