Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă ai depresie. Ce spun specialiștii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 22.03.2023 la 18:27
Actualizat pe 22.03.2023 la 18:27
Probabil știi deja că dieta are un impact uriaș asupra stării tale psihologice și mentale. Nu este de mirare că depresia este o tulburare de sănătate mintală, adesea însoțită de obiceiuri alimentare proaste. Mâncărurile pe care trebuie să le eviți dacă ai depresie. Ce spun specialiștii.
- Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă ai depresie
- Ce spun specialiștii
Adoptarea unui stil de viață sănătos se poate dovedi o adevărată provocare atunci când te lupți deja cu o tristețe profundă, lipsă de energie, iritabilitate și insomnie. Cu toate acestea, excluderea alimentelor dăunătoare din dieta ta ar putea fi primul pas către un creier și o minte mai sănătoasă.
Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă ai depresie
Depresia afectează mulți oameni și schimbă vieți. Tratamentul medical și consilierea pot ajuta adesea la ameliorarea simptomelor, dar remediile pentru stilul de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă, pot, de asemenea, să stimuleze bunăstarea unei persoane. Nu există o dietă specifică pentru a trata depresia însă sunt câteva alimente pe care trebuie să le eviți dacă ai fost diagnosticat cu această boală.
"Trebuie să avem grijă să consumăm tot ce înseamnă acizi grași sănătosi, adică grăsimea sănătoasă, care de cele mai multe ori o luăm din peşte. Să nu uităm de sardine, de somon, macrou. Să nu uităm de nuci şi seminţe.
Cele mai bune fructe pentru reducerea depresiei sunt fructele de pădure, mai ales afinele. Afinele ar fi pe locul întâi și toată perioada pe care le avem disponibil este bine să le consumăm cât mai proaspete, dar să știți că și cele congelate sunt o opțiune foarte bună.
Legume, fructe și verdețuri sunt baza pentru tot ce înseamnă reducerea anxietății și a depresiei. Și mai este o categorie extrem de importantă, și anume partea de probiotice - kefir, sana.
Putem să mâncăm ceva dulce și anume o ciocolată cât mai neagră.", a spus medicul Simona Carniciu, scrie antena3.ro.
Potrivit specialistului, zahărul dăunează în astfel de situații și este indicat să fie evitat tot ce înseamnă alimente procesate.
Adoptă o dietă mai nutritivă
Așadar, schimbările stilului de viață, inclusiv o dietă mai nutritivă, sunt cruciale pentru recuperarea și prevenirea depresiei. Dacă aveți deja de-a face cu simptome depresive, motivația scăzută vă poate împiedica să adoptați obiceiuri alimentare mai bune. Cu toate acestea, este important să ne amintim că și schimbările mici pot avea efecte pozitive pe termen lung. Evitați alimentele și băuturile tentante, dar dăunătoare, ori de câte ori este posibil și dacă faceți acest lucru, deja puteți considera că ați făcut primul pas către îmbunătățirea fizică.
Citește și: Ce decizie a luat Alina Pușcău, după ce s-a vindecat de depresie: „Am lucrat la mine și...” / VIDEO