Aloe Vera, plantă vindecătoare - îngrijire și proprietăți
Publicat pe 21.07.2021 la 15:10 Actualizat pe 21.07.2021 la 15:10
Cu siguranță ați auzit de Aloe Vera și proprietățile sale vindecătoare. Această este o plantă antiinflamatoare menită să facă bine, cu beneficii și utilizări multiple, utilă pentru protejarea și repararea țesuturilor și împotriva bolilor reumatice de origine autoimună. Aflați toate beneficiile și modul de utilizare.
- Aloe Vera, cea mai căutată plantă în industria farmaceutică
- Cum poți avea o plantă de Aloe Vera chiar la tine acasă
Aloe Vera e considerată un fel de leac universal, care poate fi cultivat, acasă, în ghiveci. Află care sunt principalele condiții de care are nevoie Aloe Vera pentru a crește și a dezvolta la capacitate maximă. Dincolo de beneficii Aloe este o foarte frumoasă plantă de apartament ideală pentru decorarea casei.
Îngrijirea corectă a plantei de Aloe Vera
Plantă poate ajunge la circa un metru înălțime și are nevoie de un loc luminos cu acces la razele directe ale soarelui, ferit de curenți de aer. Aloe, o plantă tropicală care iubește să stea în casă. Este bine de știut că această plantă suculentă nu face față la temperaturi negative, așa că iarnă nu poate stă decât în locuri încălzite. Temperatură minimă la care rezistă este de 5-8 grade Celsius.
Solul ideal pentru Aloe Vera pentru ghiveci este unul ușor. Pământul trebuie amestecat cu cărbune de lemn și cărămidă sfărâmata mărunt. Pentru drenare se pune la fundul ghiveciului un strat de pietricele sau coji de nucă zdrobite. Deasupra se așează un strat subțire de rumeguș de lemn. Aloe crește cu adevărat și se dezvoltă abia la un an, doi după plantare. Rădăcinile plantei se vor dezvoltă până la fundul ghiveciului. Transplantarea într-un ghiveci mai mare și/sau schimbarea pământului este recomandată la fiecare trei ani. Plantele tinere se mută în ghivece mai mari și li se schimbă pământul în fiecare primăvară, iar plantele bătrâne – o dată la trei-patru ani.
De ce este Aloe Vera o plantă vindecătoare. Proprietăți și beneficii
Proprietățile vindecătoare ale plantei de Aloe Vera sunt recunoscute de mii de ani în Africa de Sud, iar egiptenii o numeau „plantă minune". Această are efecte uimitoare pentru sănătate, dar și pentru frumusețe, fiind utilizată atât intern, cât și extern. Frunzele cărnoase și albicioase conțin un gel intens hidratant, cu acțiune regeneratoare la nivelul pielii, cu proprietăți antibacteriene și cicatrizante.
Principalele beneficii:
- Gelul de Aloe Vera este bogat în elemente nutritive, fiind un bun cicatrizant și calmant. Este recomandat împotriva arsurilor și a înțepăturilor de insecte.
- Este utilizat cu succes pentru tratarea herpesului genital, dar și a anumitor forme ușoare de psoriazis.
- Are o deosebită putere de hidratare, fiind util și pentru pielea sensibilă. În plus, ajută la întărirea epidermei.
- Ajută la cicatrizarea rănilor.
- Este bun pentru eczeme. Se aplică o compresă îmbibată în gel de Aloe Vera de câteva ori pe zi, până la vindecare.
- Gelul de Aloe Vera este benefic inclusiv în cazul urticariilor.
- Pentru micoză piciorului se tamponează zona afectată cu gel de Aloe Vera.
- Dacă suferiți de rinită puteți încerca să tamponați nările cu o bucată de frunză proaspăt tăiată, de câteva ori pe zi. Aloe Vera va calmă zonele iritate și va reduce scurgerea mucusului.
- Inclusiv în cazul unei crize de astm se poate aplică pe piept o compresă înmuiată în suc de Aloe Vera pentru obținerea unui efect calmant.
- Migrenele pot fi reduse în intensitate prin aplicarea unei comprese înmuiate în suc de Aloe Vera și ținută pe frunte timp de câteva minute.
Cum poți folosi frunzele plantei de Aloe Vera din ghiveci
Aloe Vera este una din plantele despre ale căror calități nu mai este nevoie să vorbim. Studiile au arătat că frunză de Aloe conție principii active, de la enzime, aminoacizi, zahăr, vitamine și minerale, benefice sănătății. Acestea au o acțiune regeneratoare la nivelul pielii, cu proprietăți antibacteriene și cicatrizante.
Planta de Aloe Vera se remarcă prin frunzele lungi de 30cm – 50cm care rețin apă și oferă posibilitatea plantei de a supraviețui chiar și în cele mai aride zone sau în regiuni cu precipitații neregulate. Datorită conținutului ridicat de apă (aproximativ 95% – 99%), Aloe Vera are efect puternic hidratant și este folosită ca ingredient în produsele pentru îngrijirea tenului, în sucuri și alte băuturi deopotrivă.
Fiecare frunză în parte este alcătuită din 3 straturi, și anume:
- gelul de Aloe Vera, un lichid incolor, cu consistență vâscoasă și miros ușor parfumat;
- așa-numitul latex, stratul mijlociu care de fapt este seva plantei, un lichid galben cu gust amar;
- stratul exterior de culoare verde care protejează frunza.
Ce specii de Aloe există
Pentru că majoritatea dintre noi cunoaștem cel mult două sau trei specii de Aloe, fie facem o confuzie între ele, am decis să punem pe o listă toate speciile comestibile și folositoare pentru oameni, cunoscute de către noi, cât și diferențele dintre ele. Deși toate speciile pot avea proprietăți oarecum similare, identificarea corectă a speciilor este importantă la nivel farmaceutic.
Specii de aloe vera comestibile:
- Aloe maculata: - este cultivat pentru uz cosmetic, că plantă decorativă și rareori pentru uz medical.
- Aloe arborescens: - este cultivat pentru uz medical și că plantă decorativă.
- Aloe ferox: - se consumă că un laxativ natural.
- Aloe barbadensis: – din această specie (fiind o specie de cultură) se extrage cea mai mare cantitate de suc de aloe sau latex. Sucul este obținut prin tăierea frunzelor, este solid cristalin de culoare maronie și foarte amar, numit acibar (Din greacă: "Suc de aloe").
Aloe reprezintă o familie de plante suculente cu aproape 500 de specii sau varietăți, dar numai cele menționate mai sus sunt cu adevărat bune pentru consum și pentru preparatele cu proprietăți curative.
CITEȘTE ȘI: FOTO / Mască naturală din făina de ovăz şi iaurt, pentru orice tip de ten