Astăzi se merge cu Sorcova! Ce spune tradiția despre acest obicei vechi
Publicat pe 01.01.2024 la 15:18 Actualizat pe 01.01.2024 la 15:18
Astăzi, pe data de 1 ianuarie 2024, se merge cu Sorcova! Copiii din întreaga țară obișnuiesc să meargă cu colindul în prima zi a anului. Iată ce spune tradiția despre acest obicei vechi, dar și două variante de Sorcovă pentru Anul Nou!
- Astăzi, pe 1 ianuarie, se merge cu Sorcova
- Totul despre acest obicei
În fiecare an se merge cu Sorcova în prima zi. Astfel, românii trebuie să primească astăzi colindători din România, care respectă acest obicei. Se spune că vor avea ghinion în noul an dacă rămân nesorcoviți.
Astăzi se merge cu Sorcova! Ce spune tradiția veche despre acest obicei
An de an, în dimineața zilei de 1 ianuarie, copiii colindă cu Sorcova prin vecini sau membrii familiei lor. Această tradiție românească este păstrată în fiecare an în zonele rurale, unde cei mici poartă cu ei nu doar Sorcova, ci și o ramură înmugurită, un băț decorat cu hârtie colorată sau boabe de grâu, fie boabe de orez, pe care le aruncă în fața ușilor caselor.
Tradiția veche spune că atunci când copiii merg cu Sorcova, aceștia aduc bucurie și prosperitate financiară în familiile pe care le vizitează. Grâul, simbolizând belșugul, este un exemplu în acest sens.
În mediul rural, datorită semnificațiilor pozitive ale acestui obicei, românii primesc întotdeauna cu bucurie copiii care colindă cu Sorcova încă de la primele ore ale dimineții.
Diferă și semnificația obiectelor pe care copiii le poartă cu ei atunci când colindă cu Sorcova, în funcție de regiunea în care locuiesc. De exemplu, ramura decorată este considerată a avea puteri magice. Conform tradiției, prin intermediul acesteia, cei mici aduc cu ei tinerețe, sănătate și vigoare celor pe care îi colindă.
Sorcova pentru Anul Nou
Cele mai cunoscute variante de Sorcovă pentru Anul Nou sunt următoarele două:
„Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Peste vară, primăvară,
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oțelul.
La anul și la mulți ani!”.
„Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâaniți,
Ca un măr, ca un păr
Ca un fir de trandafir.
Ca merii, ca perii,
În mijlocul verii;
Ca vița de vie
La Sfântă Mărie
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata
Tare ca fierul
Iute ca oțelul.
Vacile lăptoase,
Oile lânoase,
Porcii unsuroși
Copii sănătoși
Câte cuie sunt pe casă
Atâția galbeni pe masă.
La anul și la mulți ani!
Să trăiți să ne dați bani”.