Bebelușii plâng că să manipuleze - adevăr sau mit?
Publicat pe 13.12.2021 la 13:52 Actualizat pe 13.12.2021 la 13:52
Motivele pentru care bebelușii plâng se caută de mii de ani. Mame din întreaga lume citesc disperate cărțile de profil, se înscriu la cursuri de parenting poate - poate la un moment dat cineva descoperă adevărul despre plânsul copiilor, în special al bebelușilor. Plâng ei doar ca să manipuleze sau există un motiv real de fiecare dată când puiul de om e supărat?
- Motivele pentru care bebelușii plâng
- Ce facem când bebelușul plânge
Pe tema creșterii copiilor lumea abundă de informații. De la studii, cursuri sau cărți pe care specialiștii le propun până la sfaturile mamei, ale soacrei și ale celei mai bune prietene, toată lumea pare să fie expert la categoria bebeluși. Cu toate astea, cine te înțelege mai bine ca mama?
De ce plâng bebelușii?
Iată întrebarea pentru care de cele mai multe ori nu există răspuns. A mâncat, e schimbat, e la mama în brațe și el plânge. Puii de om se nasc cu cele mai dezvoltate instincte. Ați auzit probabil de multe ori sintagma ”e deștept de mic”. Ei bine, la asta se referă, la faptul că dacă suntem atenți bebelușul ne arată exact de ce plânge.
Noi am pregătit o expunere scurtă a celor mai comune motive pentru care copiii plâng.
De frică. La o vârstă atât de fragedă am spune că nu pot ști ei ce e frica. O simplă sperietură, o voce mai gravă, un ton mai ridicat îi pot trezi bebelușului tău acest sentiment, motiv pentru care va plânge sau va dori la mama în brațe.
De durere. Încă din primele săptămâni de viață bebelușii se confruntă cu durerea. Întâi colicii, apoi dinții, apoi vaccinul și așa mai departe. Atunci când îl doare ceva bebelușul va dori alinare.
De disconfort. Un scutec prea plin, gaze la stomac, o pijama incomodă, o alergie, ar putea fi pentru copilu tău motiv de disconfort.
De foame sau sete. Bebelușii ne spun atunci când le este foame sau sete. Ce-i drept spun prin singura metodă de comunicare pe care o au la acea vârstă și anume plânsul. Majoritatea bebelușilor emit niște sunete care seamănă cu ”neah” atunci când le este foame.
Au nevoie de mama. Bineînțeles sunt și momente când bebelușul are doar nevoie de mama lui. Vrea să fie alintat și răsfățat, a stat o perioadă de timp singur sau doar vrea să se joace cu mama lui. De multe ori această nevoie ar putea fi considerată manipulare, însă ei sunt prea mici să o facă intenționat.
Ce facem când bebelușul plânge?
Ultimele cercetări în domeniu și experiența mamelor de mii de ani ne arată faptul că o nevoie neîmplinită a bebelușului se poate solda cu plâns.
Dar ce facem când bebelușii plâng? Există vreo rețetă?
Descoperirea nevoii pe care o are copilul tău este cea mai de succes rețetă. Așadar după ce ai exclus motivele de mai sus și nu ai găsit cauza, cel mai probabil copilul are doar nevoie să te simtă aproape, să știe că se poate baza pe tine, că ești acolo, disponibilă pentru el.
Psihologii și specialiștii în domeniu sunt de părere că un copil care știe că ai lui părinți sunt disponibili oricând are el nevoie va crește aventuros și independent, așadar la o vârstă așa fragedă manipularea este un mit.