Beneficiile ceaiului de coada-calului. Unde se găsește această plantă și la ce te ajută
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 21.08.2022 la 13:47
Actualizat pe 21.08.2022 la 13:47
Majoritatea oamenilor consumă diferite tipuri de ceai pentru a trata unele simptome sau pentru relaxare. Începând cu ceaiul de ghimbir, până la ceaiul negru sau verde, însă multă lume uită de beneficiile ceaiului de coada-calului. Haideți să aflăm ce este această plantă și ce beneficii are asupra organismului nostru.
- Beneficiile ceaiului de coada-calului
- Unde găsim planta și cum preparăm ceaiul
Ceaiurile sunt un adevărat răsfăț și remediu atunci când vrei să te bucuri de savoarea lor. Majoritatea oamenilor aleg ceaiul de ghimbir sau alte tipuri de ceai atunci când au nevoie de un moment de relaxare sau să vindece anumite afecțiuni, însă mulți uită de ceaiul de coada-calului.
Coada-calului este o plantă extrem de veche pe pământ, fiind considerată o plantă naturistă, folosită în acest tip de medicină, care are o mulțime de beneficii asupra oragnismului uman, datorită conținutului de siliciu. Planta se găsește aproape în toate locurile de pe glob, deci este la îndemâna oricui. O putem găsi pe malurile lacurilor, sau coama munților, sau în zone mai accesibile, cum ar fi cele de câmpie. Ceaiurile din acest tip de plantă se pot servi în orice anotimp, deoarece sunt savuroase atât reci, cât și calde.
Ce beneficii are ceaiul din planta de coada-calului
Deoarece conține ciliciu, planta de coada-calului stimulează sistemul imunitar și flexibilitatea arterelor, regenerează pielea și articulațiile, dar ajută și în cazul bolilor reumatice. Aceasta poate să fie ceaiul preferat al femeilor, deoarece regenerează firul de păr și unghiile, ajută la reducerea umflăturilor și regenerează pielea după vânătăi.
Se recomandă pentru afecțiunile renale
Ceaiul de coada-calului este un adevărat diuretic atunci când vorbim de afecțiunile renale. Ajută, astfel, la afecțiunile sistemului urinar, dar și la eliminarea pietrelor de la rinichi. Mai mult decât atât, pentru că are un conținut mare de siliciu, acesta ajută la regenerarea celulelor din organism.
Modul de preparare al ceaiului de coada-calului
Există trei moduri prin care putem să-l preparăm, și anume prin infuzie, decoct sau macerat la rece.
1. Infuzia
Pentru infuzie avem nevoie de 250 ml apă clocotită într-un ibric și de o linguriță de pulbere de coada-calului. Turnăm apa fiartă peste praf și îl lăsăm la infuzat 15 minute. Se bea de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale, la temperatura camerei.
2. Decoct
Pentru a-l prepara prin acest proces, trebuie să fierbem o lingură de ceai în apă timp de 15 minute. După aceea îl lăsăm la răcit, iar când a ajuns la temperatura camerei se poate consuma, câte 2 căni pe zi.
3. Macerat la rece
Acesta este modul de a prepara ceaiul rece, ideal pentru vară. Pentru asta avem nevoie de o lingură de ceai peste care se toarnă o cană de apă rece. Se lasă la macerat pentru 8 ore și apoi se consumă înainte de masă.