Boli care provoacă somnolența. Ce înseamnă dacă îți e somn tot timpul.
Publicat pe 07.09.2021 la 16:17 Actualizat pe 07.09.2021 la 16:17
Astenia, lipsa de energie, despresia și somnolența propriu zisă sunt des întâlnite de medici în rândul pacienților. Somnolența excesivă poate indica probleme grave, astfel că ne-am gândit să scriem câteva caracteristici ale acestei afecțiuni și bolile pe care le poate ascunde.
- Bolile care pot provoca starea de somnolență
- Remedii rapide pentru stările de somnolență
Atunci când sistemul imunitar luptă cu o boală, are nevoie de energie, astfel că aproape orice afecțiune are oboseala trecută pe lista simptomelor. Însă, există anumite boli care au ca și simptom dominant oboseala.
5 boli care provoacă somnolența. Asa se explică oboseala permanentă
Depresia clinică
Depresia este o tulburare a crierului care poate la un tonus scăzut și la o stare de oboseală paralizantă. Specialiștii spun că depresia asociată cu oboseala, poate determina pacientul să nu mai iasă din casă. Tristețea, pierderea poftei de mâncare și problemele de concentrare sunt alte simptome caracteristice depresiei.
Sindromul oboselii cronice
Semnul distinctiv al acestei afecțiuni este oboseala debilitantă, care face aproape orice sarcinăm zilnică imposibilă.
Anemia
Anemia este o afecțiune în care sângele nu are suficiente celule roșii sănătoase, care să transporte oxigen. Sunt mai multe tipuri de anemie, dar toate sunt asociate cu oboseala. Alte simptome la care ar trebui să acordați importanță sunt tenul palid, unghii fragile, bătăi rapide ale inimii, dureri de cap și amețeală.
Diabetul
Pe lângă sete excesivă și urinare frecventă, oboseala este adesea unul dintre primele și cele mai persistente simptome ale diabetului. Specialișții spun că organismul se luptă să gestioneze cantitatea de gluguză din sânge, ceea ce duce la epuizare severă.
Apneea de somn
Această tulburare apare din cauza căilor respiratorii îngustate sau blocate, astfel că respirația se va manifesta ca una superficială. De asemenenea, pot exista pauze prelungite de respirație în timpul somnului, care pot dura până la un minut.
Ce trebuie să faci dacă suferi de somnolență, deși ai dormit suficient
În cazul în care vă simțiți tot timpul obosit și aveți o stare permanentă de somnolență, trebuie să stabiliți cauzele cărora se datorează starea.
Încercați să stabiliți dacă oboseala este cauzată din cauza stresului de la muncă sau a altor factori.
Acordați atenție unei hidratări corespunzătoare și optați pentru o dietă echilibrată, bogată în vitamine.
Faceți mișcare, activitatea fizică pune la treabă sistemul circulator și combate oboseala.
Remedii rapide pentru stări de somnolență
Bea o cafea sau un ceai
Îți poți începe ziua cu puțină cofeină, astfel poți beneficia de un start fizic și mental bun, mai ales dacă ai probleme cu oboseala dimineața.
Fă o mișcare de 30 de minute
Dacă nu poți să ieși din casă, mergi prin casă în runde de 10-15 minute.
Dormi la prânz
Poți dormi pe timp de zi, dar asigură-te că nu dormi mai mult de 20-30 de minute. Sunt studii reallizate care arată că un somn mai lung de 40 de minute poate avea efect contrar asupra organismului și îți poate provoca stări de amețeală.
Ce înseamnă starea de somnolență
Somnolența patologică, adică cea care interferă sistematic cu funcționarea normală, apare la 7-13% din populația generală.
Somnolența excesivă poate fi descrisă ca tendința irezistibilă de a adormi în circumstanțe nepotrivite.
Dacă starea de somnolență nu dispare în urma remediilor rapide, este indicat să consultați un medic specialist.
Citește și: Ce cauze are cancerul de colon, boala de care suferă fotbalistul Pele