Bolile la care te expui dacă te scobești în nas. De ce este periculos acest obicei
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 30.03.2024 la 22:00
Actualizat pe 30.03.2024 la 22:00
Scobitul în nas este un obicei pe care o mulțime de persoane îl au. Motivul pentru care oamenii fac acest lucru diferă, evident, de la persoană la persoană. Nasurile care sunt uscate sau prea umede pot fi iritante și, pentru mulți, scobitul în nas poate ameliora un oarecare disconfort.
- De ce nu ar trebui să te mai scobești în nas
- Motivul pentru care acest obicei este periculos
Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas nu sunt deloc idei bune, mai ales dacă nu vreți să vă îmbolnăviți de diverse boli. Potrivit specialiștilor, un număr tot mai mare de dovezi arată că deteriorarea mucoasei nasului oferă bacteriilor și virușilor o cale clară de acces către creier, unde creează unele dintre patologiile bolii Alzheimer, iar scobitul și smulgerea nasului sunt două modalități ușoare de a deteriora această mucoasă, scrie enlighten.griffith.edu.au.
Bolile la care te expui dacă te scobești în nas
Un nou studiu a scos la iveală o legătură vagă, dar plauzibilă, între scobitul în nas și creșterea riscului de a dezvolta demență.
O echipă de cercetători condusă de oameni de știință de la Universitatea Griffith din Australia a efectuat teste cu o bacterie numită Chlamydia pneumoniae, care poate infecta oamenii și poate provoca pneumonie. Bacteria a fost descoperită, de asemenea, în majoritatea creierelor umane afectate de demența cu debut tardiv.
S-a demonstrat că, la șoareci, bacteria poate urca pe nervul olfactiv (care unește cavitatea nazală și creierul). Mai mult, atunci când a existat o deteriorare a epiteliului nazal, infecțiile nervoase s-au agravat.
Infecția s-a produs în decurs de 24 până la 72 de ore
Acest lucru a dus la depozitarea în creierul șoarecilor a unei cantități mai mari de proteină amiloid-beta - o proteină care este eliberată ca răspuns la infecții. Plăcile (sau aglomerările) acestei proteine se găsesc, de asemenea, în concentrații semnificative la persoanele cu boala Alzheimer.
Oamenii de știință au fost surprinși de viteza cu care C. pneumoniae s-a instalat în sistemul nervos central al șoarecilor, infecția producându-se în decurs de 24 până la 72 de ore. Se crede că bacteriile și virușii văd în nas o cale rapidă de acces la creier, mai scrie sursa anterior menționată.