Cafeaua face rău la inimă? Care sunt efectele negative ale cafelei
Publicat pe 25.08.2021 la 19:36 Actualizat pe 25.08.2021 la 19:41
Cafeaua este o băutură consumată de foarte multe persoane, mai ales dimineața. Are o aromă minunată, și poate fi consumată în mai multe feluri de băuturi. De asemnea, după ce o bem ne bucurăm de o doză de energie, însă cu toate astea de multe ori ne întrebăm dacă consumul de cafea poate avea efecte negative asupra organismului.
- Efectele negative ale consumului de cafea asupra inimii
- Cine nu ar trebui să consume un conținut mare de cofeină
Cafeaua a fost asociată de-a lungul timpului cu apariția afecțiuniilor cardiatice, fiind o sursă majoră de cofeină care este cel mai consumat stimulent din lume, asociat cu creșterea nivelului de colesterol și a presiunii sangvine.
Cafeaua face rău la inimă? Ce spun specialiștii
Specialiștii spun că un consum pe termen lung de cafea nu crește riscul și incidența hipertensiunii. Asupra sistemului cardiovascular acționează negativ compușii diterpenici din cafea, cum ar fi cafestolul, care ar putea crește concentrația colesterolului și de asemenea, poate favoriza apariția aritmiilor. Consumul moderat de cafea este asociat cu o reducere a riscului de accident vascular cerebral.
Cafeaua crește pulsul?
În urma cercetărilor încă nu s-a stabilit dacă aportul de cofeină are efecte aritmogene, dar se recomandă ca persoanele cu un ritm cardiac mai crescut și cele care se confruntă cu diferite boli cardiovasculare să limiteze consumul de cafea și băuturile cu un conținut ridicat de cofeină.
Consumul de cafea poate facilita eliberarea de hormoni naturali ce acționează asupra inimii stimulând eliberarea de norepinafină, care produce efecte similare cu adrenalina.
Cafeaua crește tensiunea sau o scade?
Cofeina este un element cu priorități pshioactive pentru creier, dar conferă un impuls și tensiunii arteriale, fiind o substanță ce determină creșterea tensiunii. Creșterea este una ușoară, cu 5 mmHg, în funcție de toleranța fiecărei persoane, spun specialiștii. Persoanele cu hipertensiune resimt mai ușor această schimbare. Creșterea are loc pe termen scurt și efectele durează în medie 3 ore.
Ce alte efecte negative are cafeaua
Consumul excesiv de cafea poate cauza temporar tremorul mâinilor, agravarea arsurilor la stomac sau palpitații. Majoritatea oamenilor nu sunt afectați de consumul de cafea, însă atunci când incearcă să se lase brusc pot simții semnele unui sevraj cofeinic, care se manifestă astfel: dureri de cap, somnolență excesivă și iritabilitate.
Cine nu ar trebui să bea cafea
Conform medicilor specialiști, femeile însărcinate sau cele care își doresc să rămână trebuie să renunțe la consumul unor cantități mari de cofeină. Ghidurile internaționale recomandă un consum limitat de cafeină în sarcină, la mai puțin de 200 mg, pentru a evita vreun risc asupra copilului.
Cafeaua decofeinizată este mai sănătoasă?
Cafeaua decofeinizată este cafeaua obținută din boabele de cafea din care s-a eliminat cofeina. Aceasta nu este în totalitate fără cofeină, în general o ceașcă de cafea decofeinizată având aproximativ 3 mg de cofeină. În ceea ce privește conținutul de antioxidanți, cafeaua decofeinizată se apropie de cea clasică, acesta putând fi cu 15% mai scăzut. În comparație cu cea clasică, cea decofeinizată își pierde efectele energizante asociate cofeinei, astfel că nu mai poate influența funcțiile mentale, memoria, timpul de reacție sau performanțele sportive.
În concluzie cafeaua decofeinizată poate fi o alternativă pentru cei mai sensibili la cofeină sau care au probleme cu somnul.