Când se spală în Săptămâna Mare? Ce spun preoții

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.04.2025 la 18:26
Actualizat pe 07.04.2025 la 18:27
Creștinii ortodocși intră luni, 14 aprilie, în Săptămâna Mare, ultima din Postul Paștelui. În această perioadă, în biserici se țin slujbe numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. Când se spală în Săptămâna Mare? Ce spun preoții.
- Când se spală în Săptămâna Mare?
- Obiceiuri pentru Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor
- Ce nu e bine să faci în Săptămâna Mare
Săptămâna Mare începe luni, 14 aprilie. Această perioadă este una plină de semnificație religioasă, în care credincioșii se pregătesc pentru sărbătoarea Paștelui. În fiecare zi din Săptămâna Mare au loc slujbele Deniilor. Este important de menționat că în această perioadă, potrivit preoților, nu se spala rufe decât în unele zile.
Când se spală în Săptămâna Mare?
În anumite zile ale Săptămânii Mari este strict interzis spălatul rufelor. Potrivit tradiției populare, prima zi din Săptămâna Mare este dedicată curățeniei de Paște. Așadar, în ziua de luni totul ar trebui scos la aerisit, iar gospodinele pot spăla haine și călca rufe.
Și în Marțea Mare se pot continua treburile casnice. Pot fi spălate rufe și curătate geamuri. Această zi este cunoscută și sub denumirea de Marțea Seacă și este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus Hristos a vorbit despre distrugerea marelui Templu și despre apropiatele sale patimi, cu doar câteva zile înainte de a fi judecat.
În Miercurea Mare credincioșii au voie să sape, să curețe pomii. În această zi nu se spală rufe.
În Joia Mare se vopsesc ouăle și nu se spală rufe, iar Vinerea Mare este o altă zi în care este păcat să speli haine. În această zi se spune că este bine să se țină post negru.
În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc majoritatea preparatelor de Paște și termină curățenia.
Tradiţii şi obiceiuri în Joia Mare
- creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Potrivit tradiţiei creştine, începând cu Joia Mare şi până la Rusalii, Iadul şi Raiul sunt deschise, iar sufletele celor adormiţi circulă libere.
- î anumite zone ale ţării, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se "încălzească". Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna şi nu se lasă deloc jos până acasă.
- în Joia Mare se înroşesc şi ouăle de Paşte, ca simbol al fecundităţii. În Bucovina, de pildă, se păstrează încă obiceiul încondeierii ouălor. Acestea sunt golite de conţinut şi apoi ornate cu motive populare şi simboluri geometrice, fitomorfe sau zoomorfe.
Citește și: Cât se țin ouăle la fiert pentru vopsit. Secretul ouălor perfecte de Paște