Când trebuie să schimbi ghiveciul la orhidee. Trucul util și pentru alte flori de apartament
Publicat pe 17.08.2022 la 11:15 Actualizat pe 17.08.2022 la 11:16
Atât orhideea, cât și celelalte plante de apartament, crescute în ghiveci, au nevoie de îngrijire periodică. Când și cum trebuie să schimbi ghiveciul și pământul la plantele
- Ghiveciul trebuie schimbat atunci când cumperi o plantă nouă
- Când și cum se schimbă ghiveciul
Ghiveciul trebuie schimbat când cumperi o plantă nouă
Schimbarea ghiveciului și a pământului, la o anumită perioadă de timp, este necesară atât în cazul orhideelor, cât și al celorlalte plante de apartament. Schimbarea ghiveciului la orhidee necesită o atenție deosebită și-un substrat special pe care trebuie să îl adaugi acesteia.
Din pepinieră până în momentul în apartamentul personal, plantele sunt ţinute în recipiente de plastic temporare, speciale pentru transport.
Așadar, după ce ai cumpărat o plantă, este bine să îi înlocuiesti recipientul cu un ghiveci. Acesta trebuie să aibă orificii de drenaj şi mască în care să adaugi apă.
Ghiveciul florilor de apartament trebuie schimbat constant
Când planta a crescut destul, ghiveciul trebuie schimbat. De acest lucru îți poți da seama în momentul în care rădăcinile au umplut tot ghiveciul şi ies prin orificiile de drenaj.
Mutarea se face treptat în ghivece cu câte un număr mai mare. Momentul optim de a schimba ghiveciul unei plante este la finalul lunii februarie, începutul lunii martie.
Pentru a schimba ghiveciul unei plante, cu siguranță va trebui să îi schimbăm acesteia și pământul. Tot ceea ce trebuie să faci este să scoți cu grijă planta din vechiul ghiveci, să o scuturi bine de pământul de pe rădăcini. Apoi, mai rămâne doar să o muți în noul recipient.
Adaugi pământ proaspăt până la punctul în care rădăcina se îmbină cu tulpină. După care, presezi uşor pentru a scoate aerul din el. Pământul trebuie să fie umed în permanentă, timp de câteva zile de la schimbarea acestuia.
Cum se schimbă ghiveciul unei plante:
Primul pas este sa scoți planta din ghiveci. Apoi, se mărunţeşte pământul cuprins de rădăcini, cu grijă. Se elimină rădăcinile moarte şi se crează o aerisire. Rădăcinile foarte lungi şi bolnave se indeparteaza cu foarfeca.
Plantarea în noul ghiveci se face alegând un ghiveci al cărui diametru să fie mai mare cu 2-3 centimetri față de volumul de pământ cuprins de rădăcini.
Plantele se așează într-o poziție cât mai dreaptă, în momentul plantării.
Se adaugă pământ până la nivel necesar. Ca nivel, se lasă 1-2 cm de spațiu liber până la marginea superioară a vasului.