Care este forma de plural a cuvântului „fașă”. Mulți români spun greșit
Publicat pe 13.01.2024 la 22:37 Actualizat pe 13.01.2024 la 22:37
Este cunoscut faptul că limba română nu este deloc simplă, în ciuda aparențelor. Este foarte probabil să fi auzit pe cineva pronunțând cuvintele într-o formă complet diferită. Una dintre cele mai frecvente erori în vocabularul nostru este asociată cu cuvântul „fașă”. Iată care este forma de plural a acestui cuvânt! Mulți români spun greșit!
- Forma de plural a cuvântului „fașă”
- Mulți români spun greșit
În acest articol îți vom spune care este forma de plural a cuvântului „fașă”. Mulți români spun greșit și nu știu care este forma corectă de plural a acestui cuvânt.
Care este forma de plural a cuvântului „fașă”
Potrivit DEX - Dicționarul Explicativ al Limbii Române, termenul „fașă” prezintă două semnificații distincte. În primul rând, se referă la o „bucată lungă și îngustă de pânză utilizată pentru a înfășura strâns copiii mici, peste scutece”. În al doilea rând, termenul desemnează o „fâșie lungă și îngustă de tifon utilizată pentru bandajarea rănilor”.
Ambele sensuri ale termenului au totuși același plural. Conform DOOM - Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, singura formă de plural corectă pentru cuvântul „fașă” este „feșe”. Mulți vorbitori de limba română utilizează incorect varianta „fașe”, fără a realiza că aceasta este, de fapt, greșită.
Forma de plural a cuvântului „rucsac”
Acum îți vom spune care este forma de plural a cuvântului „rucsac”. În limba română, există o serie de cuvinte denumite „defective de plural”. Un număr considerabil de persoane pot să creadă că forma de plural „rucsaci” este corectă, presupunând că există o conexiune între termenul „rucsac” și „saci”.
Cu toate acestea, conform DOOM, forma corectă de plural pentru substantivul „rucsac” nu este „rucsacuri”. Este important să se observe că termenul „rucsac” reprezintă un neologism și nu are origini în limba română. Acest cuvânt a fost împrumutat din limba germană, unde este format din „rucken” (spate) și „sack” (sac).
Alte forme de plural greșite
chiciură – chiciuri nu chiciure;
ceață – cețuri nu cețe;
baltă – bălți nu balte;
călimară – călimări nu călimare;
baltag – baltage nu baltaguri;
monedă – monede nu monezi.
căpșună – căpșune, căpșuni;
copertă – coperți, coperte;
cireașă – cireșe, cireși;
coardă – corzi, coarde;
gălușcă – găluște, găluști;
nivel – nivele, niveluri;
tunel – tunele, tuneluri;
vis – vise, visuri.
Citește și: Care este pluralul cuvântului „polei”. Greșeala făcută de mulți români