Care este pluralul cuvântului „magazin”. Majoritatea românilor greșesc
Publicat pe 02.02.2024 la 11:45 Actualizat pe 02.02.2024 la 11:45
Care este pluralul cuvântului „magazin”. Deși folosit frecvent în limbajul cotidian, puțini sunt cei care cunosc cu adevărat forma corectă a pluralului acestui cuvânt.
- Pluralul cuvântului „magazin”
- Greșeala făcută de mult
Cu toții folosim cuvântul "magazin" pentru a desemna locul în care se expun spre vânzare diferite mărfuri, însă puțini știu care este forma corectă a pluralului acestuia.
Pluralul cuvântului „magazin”
Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, pluralul cuvântului "magazin" este "magazine". Totuși, mulți români comit greșeala de a-l forma ca pe cel al unui cuvânt provenit din limba engleză, adăugând un "s" la final: "magazins".
Termenul "magazin" provine din limba franceză ("magasin") și, conform regulilor limbii române, pluralul său este "magazine". Acest fapt nu este întotdeauna cunoscut sau respectat, iar mulți vorbitori de limba română recurg la forma greșită a pluralului.
Prin urmare, pentru a fi în conformitate cu normele lingvistice ale limbii române, este important să folosim forma corectă a pluralului cuvântului "magazin": "magazine".
Care este forma corectă de plural a cuvântului „căpșună”
Cuvântul "căpșună" pare să fie unul simplu, însă provocarea apare atunci când vine vorba despre forma corectă de plural. În limba română, ambele forme de plural, "căpșune" și "căpșuni", sunt acceptate, însă există unele subtilități de care trebuie să ținem cont.
Dacă ne referim la fruct în sine, ambele forme de plural, "căpșune" și "căpșuni", sunt potrivite și larg folosite în vorbirea curentă. Totuși, atunci când discutăm despre planta de căpșună în sine, singura formă de plural corectă, conform gramaticii limbii române, este "căpșuni".
Această discrepanță subtilă reflectă faptul că în limba română există unele cuvinte care prezintă forme multiple de plural, iar în cazul cuvântului "căpșună", utilizarea corectă depinde de contextul în care este folosit.
Alte forme de plural
copertă – coperți, coperte
cireașă – cireșe, cireși
coardă – corzi, coarde
gălușcă – găluște, găluști
nivel – nivele, niveluri
chiciură – chiciuri, nu chiciure
ceață – cețuri, nu cețe
baltă – bălți, nu balte
călimară – călimări, nu călimare
tunel – tunele, tuneluri
vis – vise, visuri
virus – virusuri, viruși
baltag – baltage, nu baltaguri
monedă – monede, nu monezi
căpșună – căpșune, căpșuni.
Citește și: Care este pluralul cuvântului ”sindrom”. Greșeala făcută de mulți români