Care este pluralul de la „beteală”, de fapt. Cuvântul care le dă mare bătaie de cap românilor în această perioadă
Publicat pe 05.12.2023 la 17:24 Actualizat pe 05.12.2023 la 22:58
Fără doar și poate, limba română se numără printre cele mai complexe din lume. Cu toate că nouă, românilor, ni se pare extrem de ușor să o vorbim, de cele mai multe ori exprimarea eronată sau chiar cunoașterea insuficientă a acestei limbi ne poate expune chiar și pe noi la probleme uriașe. Acest lucru se întâmplă și în cazul pluralului cuvântului „beteală”. Iată care este forma de plural a acestui cuvânt folosit des în ultima perioadă de timp, mai ales că ne aflăm în perioada sărbătorilor de iarnă!
- Care este pluralul cuvântului de la „beteală”
- Cuvântul care le dă mare bătaie de cap românilor în această perioadă
Limba română vine cu o serie de provocări, chiar și pentru nativi. Pluralul anumitor cuvinte ne poate da bătăi de cap, iar asta se întâmplă și în cazul cuvântului ”beteală”.
Care este pluralul cuvântului de la „beteală”
Cuvântul "beteală" este extrem de utilizat în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Amintim că aceste ghirlande decorative sunt, de fapt, fire lungi din diferite culori, de obicei argintiu sau auriu, care se pune în pomul de Crăciun pentru a îi oferi strălucire și pentru a părea mai bogat. Beteala poate fi găsită, însă, în diferite culori și forme.
Chiar dacă acest termen este folosit preponderent în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru unii poate reprezenta o adevărată provocare, atunci când vorbim de forma sa de plural.
Însă, potrivit DEX, acest cuvânt nu deține formă de plural. Mai exact, cuvântul face parte dintr-o lungă serie de cuvinte defective de plural.
Amintim că, substantivele defective de plural sunt un caz aparte în limba română, pentru că ele nu respectă regulile obișnuite ale limbii.
Exemple de substantive defective de plural
Puțini știu, că zilnic întâlnim multe astfel de cuvinte defective de plural în vorbirea curentă. Acestea se referă, de obicei, la subiecte abstracte, concepte sau idei care nu pot fi numerotate, însușiri, stări, materii, religii etc.
În schimb, printre substantivele defective de plural întâlnim dragoste, frumusețe, pace, timp, tristețe, oboseală. De asemenea, numele proprii nu dețin plural.
CITEȘTE ȘI: Când folosim corect formele „visuri” și „vise”. Greșeala întâlnită frecvent în limba română