Care sunt bolile pe care le poți face de la aerul condiționat. Dr. Mihalcea: "Poate declanșa..."
Publicat pe 10.07.2021 la 21:43 Actualizat pe 10.07.2021 la 21:43
Vremea toridă de vară ne creează disconfort, astfel foarte multe persoane apelează rapid la folosirea aerului condiționat pentru a răci cât mai repede locuința, fără a ști însă la ce pericol se expun. Cum trebuie să folosim aerul condiționat pentru a ajunge la temperaturile optime, fără a face vreo boală! Medicul ORL Remus Mihalcea a mărturisit că cei mai mulți nu țin cont de sfaturi!
- Cum folosim corect aerul condiționat fără a ne expune la pericol
- Lista bolilor cauzate de aerul condiționat
În urma temperaturilor recod înregistrate până în acest moment al sezonului de vară, românii sunt tentați din ce în ce mai des să folosească aerul condiționat, fără a realiza pericolul a care sunt expuși dacă nu țin cont de anumite reguli. Medicii ORL-iști menționează care sunt probleme de sănătate care pot fi cauzate sau accentuate de folosirea aerului condiționat.
Lista bolilor date de aerul condiționat
În secolul XXI, în care ne aflăm, este greu de crezut că mai sunt multe locuințe care nu dispun de aer condiționat, acesta devenind un bun indispensabil de câțiva ani datorită temperaturilor ridicate înregistrate în România. Ei bine, oamenii se împart și aici în două categorii: cei care sunt dependeți de această răcire bruscă și cei care preferă să îndure chiar și cele mai mari valuri de căldură. Medicul ORL Remus Mihalcea a mărturisit care pot fi efectele negative produse de aerul condiționat:
- pacienţii care de obicei au o problemă de sănătate, o sinuzită cronică veche, netratată corespunzător, se poate reactiva în momentul expunerii la aer condiţionat;
- aerul condiţionat poate declanşa rinite alergice din cauza prafului, dacă instalaţia nu este curăţată anual;
- nasul înfundat poate ascunde o rinită alergică, cronică, până la polipoză nazală sau formaţiuni tumorale;
- “roșul în gât” care este de fapt o faringită acută, o inflamaţie a mucoasei faringiene. Aceasta nu se face niciodată în urma unei băuturi reci sau după ce ați consumat o înghețată, ci doar în urma uneie expuneri îndelungate la un mediu rece.
Cum trebuie folosit corect aerul condiționat
Pentru a crea un mediu plăcut în casă, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi. În caz contrar, aerul condiționat ne poate produce diferite afecțiuni, cât și un disconfort termic. Pentru a evita aceste lucruri și a ne proteja sănătatea este important să ținem temperatura setată cu cel mult 10°C sub cea din exterior.
De asemenea, este important ca periodic, de preferat la fiecare început de vară, să curățăm foarte bine aparatul și să verificăm dacă funcționează în parametrii optimi. După curățarea generală a acestuia la începutul sezonului estival, este necesară verificarea filtrelor săptămânal. Grija acordată aparatului asigură atât o viată mai lunga a acestuia, dar și calitatea superioară a aerului furnizat.