Care sunt cei 12 apostoli și ce rol au avut ei. Informații despre fiecare discipol al lui Iisus
Publicat pe 06.10.2022 la 14:37 Actualizat pe 06.10.2022 la 16:07
Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește în calendarul ortodox pe toți cei 12 Sfinți Apostoli ai lui Hristos. După ucenicie și după învierea Sa din morți, Domnul i-a însărcinat pe deplin pe cei 12 discipoli să aibă grijă de Împărăția lui Dumnezeu și să ducă mesajul Evangheliei în lume. Care sunt cei 12 apostoli și ce rol au avut ei.
- Care sunt cei 12 apostoli și ce rol au avut ei
- Informații despre fiecare discipol Mântuitorului
Niciunul dintre apostolii aleși nu a fost erudit sau rabin. Acești oameni nu aveau abilități extraordinare. Nici religioși, nici rafinați, ei erau oameni obișnuiți.
Cine sunt cei 12 Apostoli și cum au fost aleși
Cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos sunt Petru (Simon), Andrei, Toma, Ioan Teologul, Iacob, Iacob, Simon Zilotul, Iuda Tadeul, Bartolomeu, Filip, Matei şi Matia – cel care a luat locul lui Iuda Iscarioteanul.
Cei 12 Apostoli au fost aleși de Mântuitor în mod individual datorită virtuțiilor pe care le aveau fiecare în parte. După ce au fost aleși, aceștia i-au fost alături Mântuitorului timp de trei ani și jumătate. Iar înainte de a se înalța la Cer, Mântuitorul le-a lăsat misiunea de a fi apostoli, poruncind acestora să păzească oamenii.
Viața Sfinților Apostoli
Sfântul Apostol Andrei - cel întâi chemat
Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și a mers cel dintâi în urma Mântuitorului. Era era un pescar originar din Betsaida Galileii și fratele Sfântului Apostol Petru, pe care l-a și adus la Hristos. După primirea Sfântului Duh, el a propovăduit pe Hristos în Bitinia și în toate țările de pe lângă Marea Neagră, în Herson și în Rusia. Este prăznuit pe data de 30 noiembrie.
Sfântul Apostol Petru
Sfântul Apostol Petru a fost frate cu Sfântul Apostol Andrei. Numele său inițial a fost Simon, însă a primit numele de Petru chiar de la Iisus. Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia mai întâi în Iudeea, apoi în Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia, Bitinia și Iliric. Petru a fost răstignit pe cruce cu capul în jos de împăratul Nero. Este prăznuit, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, pe 29 iunie.
Sfântul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu (“cel bătrân”)
Sfântul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu, cel numit de Domnul "fiul tunetului", era fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. Dupa Înălțarea Domnului, a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu, mai întâi la toată Iudeea și, după aceea, în Spania. A fost ucis de către Agripa cu sabia în Ierusalim. Biserica îl prăznuiește pe 30 aprilie.
Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan (Teologul)
A fost fiul lui Zevedeu și frate cu Sfântul Apostol Iacob cel Bătrân. În Sfânta Scriptură este prezentat ca apostolul cel iubit Domnului, care s-a rezemat pe pieptul Lui și a stat lângă Sfânta Cruce cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Zilele sale de prăznuire sunt 8 mai și 26 septembrie.
Sfântul Apostol Filip
Sfântul Apostol Filip, asemenea lui Petru și Andrei, era originar din Betsaida Galileii. Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitor. Credincioșii știu despre Filip că era o persoană cu foarte multă înțelepciune, îndeletnicindu-se cu toate cărțile prorocilor. Este prăznuit pe 14 noiembrie.
Sfântul Apostol Bartolomeu
Sfântul Apostol Bartolomeu, cunoscut și sub numele de Natanael, a propovăduit în Asia împreună cu Apostolul Filip, cu sora lui Filip, Mariana și cu Apostolul Ioan. Mai târziu a propovăduit în India și în Armenia unde a fost martirizat. Ziua sa de prăznuire este 11 iunie.
Sfântul Apostol Toma
Sfântul Apostol Toma, numit “geamănul” era originar din Paneida, cetatea Galileei. El a fost acela, care a pipăit rănile Domnului dupa Învierea Sa. În călătoriile sale propovăduind Învierea Domnului înființează și mai multe Biserici Creștine în Palestina, Mesopotamia, Etiopia, India și Partia. Zilele în care este prăznuit sunt 6 octombrie și prima duminică de după Învierea Domnului.
Sfântul Apostol Matei Evanghelistul
Sfântul Apostol Matei este considerat, în mod tradițional, autorul Evangheliei după Matei. Simbolul apostolului este un înger. Numele inițial al lui Matei a fost Levi. El era fiul lui Alfeu și a fost de meserie vameș. Odată, venind dinspre malul lacului, Iisus a trecut pe lângă punctul de vamă unde stătea Matei și i-a spus "Vino după Mine". Matei s-a ridicat și l-a urmat pe Mântuitorul, devenind ucenicul său. Sfântul Apostol Matei este prăznuit pe 16 noiembrie.
Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu
Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu era fratele Sfântului evanghelist Matei. După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii Iacov, Alfeu, și Andrei au făcut călătorii misionare prin Iudeea, Edessa, Gaza și Eleuteropolis, propovăduind Evanghelia, vindecând orice fel de boală, și aducându-i pe mulți pe calea mântuirii. Este prăznuit în Biserică pe 9 octombrie.
Sfântul Apostol Iuda Tadeu
Sfântul Apostol Iuda, fiul Sfântului Iosif din Nazaret, este numit de Luca fratele lui Iacov, întâiul episcop al Ierusalimului, și fratele Domnului. Sfinții Evangheliști Matei și Marcu îl numesc Levi respectiv Tadeu. Este numit și “sfântul cauzelor pierdute” sau “ocrotitorul celor deznădăjduiți”, fiind mijlocitor în situații disperate și grabnic ajutător. Ziua sa de prăznuire este 19 iunie.
Sfântul Apostol Simon Zilotul
Sfântul Apostol Simon, cel din Cana Galileei, la a cărui nuntă Iisus Hristos a prefăcut apa în vin, a fost numit Zilot, pentru râvna sa pentru Hristos Dumnezeu. Numit și Natanael, este cel care și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru Mirele cel ceresc. Odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, mirele cel din Cana a început a propovădui și el, alături de Apostoli, Evanghelia în toata lumea. Ziua sa de prăznuire este 10 mai.
Sfântul Apostol Matia
Sfântul Apostol Matia a fost unul din Cei Șaptezeci înainte de a-l înlocui pe Iuda Iscarioteanul între Cei Doisprezece. S-a născut în Betleem din tribul lui Iuda. Încă din copilărie, el a studiat Legea lui Dumnezeu sub supravegherea dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu. După Înălțarea Mântuitorului, Sfântul Matia a fost ales de ceilalți să îl înlocuiască pe Iuda Iscarioteanul dintre cei Doisprezece Apostoli. El a făcut minuni mari în Numele lui Iisus Hristos și a convertit mulțime mare la credința creștină. Fiind răstignit de necredincioși în Britania, și-a dat duhul său în mâinile lui Dumnezeu.
Iuda Iscarioteanul - Simbol al trădării
Iuda Iscarioteanul a fost iniţial unul din cei 12 apostoli, dar s-a pus pe sine în afara apostolilor vânzându-L pe Iisus Hristos şi dându-se apoi morţii (Matei 27, 3-10). Postul din fiecare miercuri pomeneşte durerea acestei trădări şi este unul din evenimentele pomenite la slujbele din Săptămâna Mare.