Cât de sănătoasă este cafeaua decofeinizată. Ce conține băutura, de fapt
Publicat pe 15.02.2023 la 17:55 Actualizat pe 15.02.2023 la 17:55
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume. Milioane de persoane savurează, în fiecare dimineață, sau chiar și seară, această băutură. Se spune că, datorită cafelei vom uita de stres și de oboseală. Chiar dacă există o mulțime de rețete de preparare a cafelei, iată că multe persoane preferă să consume cafea decofeinizată. Cât de sănătos este acest tip de cafea.
- Cât de sănătoasă este cafeaua decofeinizată
- Ce conține băutura, de fapt
Cafeaua decofeinizată este similară cafelei obișnuite, astfel aspectul și gustul sunt chiar identice. Ceea ce le face diferite este faptul că cea normală conține mai multă cofeină, față de cea decofeinizată. Ambele aduc beneficii organismului, dacă sunt consumate într-o cantitate moderată.
Cât de sănătoasă este cafeaua decofeinizată
Potrivit mai multor cercetări, în materie de cafea, se pare că băutura decofeinizată este asemănătoare cu cea obișnuită. Astfel, cafeaua decofeinizată conține mai puțină cofeină sau chiar aceasta este absentă.
Există un întreg proces pentru a elimina cofeina din cafea. Producătorii folosesc, pentru decofeinizare, o combinație de apă și alte substanțe chimice. Aceste substanțe chimice grăbesc procesul de îndepărtare a cofeinei. Astfel, acest proces minimizează pierderea de compuși fără cofeină, dar ajută și la păstrarea aromei de cafea.
Cafeaua decofeinizată are beneficii, însă aceasta ascunde și câteva capcane pe care ar trebui să le știi. Astfel, este vorba despre persoanele cu hipertensiune sau cei care obişnuiesc să o consume des.
De ce este periculoasă cafeaua decofeinizată
Cafeaua decofeinizată poate avea câteva riscuri asupra organismului.
Efectele produselor chimice
Produsele chimice, care se găsesc în decofeinizarea cafelei, pot produce probleme de sănătate majore. Una dintre ele este clorura de metilen. Acesta nu este chiar un produs chimic uşor. Inhalarea acestei substanţe duce la iritarea nasul şi a gâtul. Aceasta poate afecta chiar şi sistemul nervos.
Nivelul colesterolului
Mai mult decât atât, cafeaua decofeinizată poate crește și nivelul colesterolului.
Ce conține cafeaua decofeinizată, de fapt
Cafeaua decofeinizată nu este chiar fără cofeină, așa cum se spune. Această băutură conține și ea cofeină, însă într-o cantitate mult mai mică. Întreg procesul de îndepărtare a cofeinei, înlătură aproximativ 97% din totalitatea cafeinei din boabele de cafea.
În acest fel, o ceașcă de cafea decofeinizată conține aproximativ între 1-7 mg de cafeină. Acest ingredient, numit cafeină, este un alcaloid care se găsește în băutura din cafea, ceai, guarana și chiar cacao. Acest ingredient este unul vechi, dar un stimulant natural foarte bun.
CITEȘTE ȘI: Spuma de la cafeaua cu lapte a inspirat un nou tip de tratament pentru cancer. Ce spun experții