Cât te costă să divorțezi la notar în 2024. Actele necesare pe care trebuie să le pui
Publicat pe 25.01.2024 la 10:12 Actualizat pe 25.01.2024 la 10:12
În cazul în care ai în plan în acest an să divorțezi de partener, noi îți spunem în următoarele rânduri de ce acte ai nevoie, dar și cât costă divorțul la notar!
- Cât costă divorțul la notar în 2024
- Ce acte trebuie să depui
Știm că desfacerea unei căsătorii poate avea loc la notar, pe cale amiabilă și consensuală. Ei bine, această este o procedură simplă și rapidă, chiar și dacă la mijloc există copii, în cazul în care ambii soți se pun de acord asupra unor aspecte.
Acte necesare la divorț
În acest fel, în procesul de desfacere a unei căsătorii, depunerea cererii de divorț necesită respectarea unor pași și furnizarea anumitor acte.
- - cererea de desfacere a căsătoriei trebuie însoțită de o serie de documente esențiale:
- - certificatele de naștere ale soților;
- - actele de identitate ale soților;
- - certificatele de naștere ale copiilor minori, acolo unde este cazul;
- - certificatul de căsătorie emis de autoritățile române, în original.
Mai mult decât atât, notarul public, în exercitarea atribuțiilor sale conform Legii nr. 36/1995, are o competență generală teritorială, dar și o limitare excepțională determinată de lege.
Cu toate acestea, cererea de divorț se depune la notarul public din circumcripția Judecătoriei unde s-a încheiat căsătoria sau unde se află ultimul domiciliu comun al soților.
Ei bine, știm că ultimul domiciliu comun este definit ca fiind ultima locuință comună, iar acest fapt poate fi demonstrat cu acte de identitate sau cu o declarație corespunzătoare.
Totodată, depunerea cererii de divorț se face personal de ambii soți sau, în cazul în care unul dintre ei nu poate fi prezent, o persoană imputernicită poate prezenta o procură specială autentificată.
Însă, cererea de divorț trebuie să conțină, printre altele:
- Numele de familie pe care îl vor purta fiecare dintre soți după divorț;
- În cazul copiilor minori, detaliile legate de exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, locuința copiilor după divorț, modalitățile de menținere a legăturilor dintre părintele separat și copii, precum și contribuția părinților la cheltuielile privind creșterea și educația copiilor.
Cât costă divorțul la notar în 2024
Știm, de asemenea, că cererea de divorț administrativă este depusă în scris, semnată personal de ambii soți în fața ofițerului stării civile.
Așadar, printre documentele solicitate se numără certificatele de naștere și de căsătorie, în original și copie, precum și documentele de identitate, tot în original și copie.
De obicei, procedura implică o taxă stabilită de autoritatea locală cuprinsă între 500 și 600 de lei. Amintim că, procedura administrativă se referă exclusiv la divorț, fără a include partajarea bunurilor comune, care poate fi realizată ulterior.
Totuși, partenerii care ajung la o astfel de decizie trebuie să știe că aceste costuri ale divorțului la notar variază în funcție de tariful practicat de fiecare birou notarial.
Concret, separarea pe cale amiabilă la notariat poate începe de la 700 de lei, însă divorțul cu copii minori implică proceduri suplimentare și, în mod obișnuit, costuri mai ridicate.
CITEȘTE ȘI: Pașaport pentru copii 2024. Ce acte sunt necesare pentru pentru eliberarea documentului de călătorie