Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.08.2024 la 13:08
Actualizat pe 07.08.2024 la 13:08
Porumbul, fie el fiert sau copt, este una dintre cele mai populare gustări, mai ales în sezonul estival. Află din rândurile de mai jos câte calorii are un porumb copt și cât poți să mănânci ca să nu te îngrași.
- Câte calorii are un porumb copt vs. fiert
- Cum faci porumb copt în cuptor, pe jar sau în tigaie
Porumbul conține substanțe nutritive, inclusiv fibre și vitamina C, și poate avea multe beneficii pentru sănătate, spun specialiștii. Este o legumă bogată în fibre, vitamine și minerale, care se consumă în întreaga lume de secole.
Câte calorii are un porumb copt vs. fiert
Conținutul nutrițional al porumbului variază în funcție de tipul de porumb și de modul în care a fost prelucrat și preparat.
Dacă ar fi să facem referire la numărul de calorii pe care îl conține porumbul fiert sau cel copt, ear fi de precizat că un pormub mic ar putea avea în jur de 96 de calorii (100 grame), unul mediu poate conține aproximativ 111 calorii, în timp ce un porumb de mari dimensiuni poate ajunge până la 127 de calorii.
Există voci care spun că porumbul copt este mai aromat decât cel fiert. Explicația științifică ar fi aceea că bobul de porumb conține o cantitate mare de amidon, care este un carbohidrat complex, format din mii de molecule de glucoză legate între ele. În starea lor naturală, carbohidrații complecși tind să aibă un indice glicemic mai scăzut decât alimentele care conțin carbohidrați simpli, având astfel un gust mai puțin dulce.
Porumbul fiert are un gust mai dulce deoarece căldura de fierbere provoacă descompunerea moleculelor de glucoză din polizaharide. În schimb, prăjirea porumbului la temperaturi ridicate a dus la o cantitate mai mare de digestie a amidonului. Pe scurt, dacă porumbul ajunge la o temperatură mai ridicată, mai multă glucoză se va descompune, și va rezulta, astfel, un știulete de porumb mai dulce, scrie memphisgrills.com.
Beneficiile porumbului pentru sănătate
Porumbul și substanțele sale nutritive au o serie de beneficii pentru sănătate. Potrivit experților, porumbul poate ajuta la:
-creșterea energiei
-susținerea digestiei
-sănătatea inimii
-protejarea vederii
Este important însă de precizat că, pentru că porumbul este bogat în amidon, acesta poate crește glicemia și poate să nu fie potrivit pentru anumite persoane.
Este posibil ca cei care suferă de diabet să trebuiască să își limiteze consumul de carbohidrați amidonoși, inclusiv porumbul. Consumul mai mic de alte produse din porumb, în special de sirop de porumb bogat în fructoză, poate ajuta la prevenirea diabetului, scrie healthline.com.
Citește și: De ce e bine să bei ceai din mătase de porumb. Pentru ce probleme de sănătate îl recomandă medicii