Câte icoane este bine să ai în locuință. Locul din casă de unde nu trebuie să lipsească
Publicat pe 20.11.2023 la 20:13 Actualizat pe 20.11.2023 la 20:13
Icoanele sunt unele dintre cele mai importante obiecte ce nu ar trebui să lipsească dintr-o locuință. Acestea sunt un semn al prezenţei lui Dumnezeu în casele oricui, în biserică şi chiar în suflete. Însă, pentru că ele trebuie să aibă un loc cu totul deosebit încameră, trebuie să știm și câte putem păstra în casă, dar și unde este bine să le ținem.
- Câte icoane este bine să ai în locuință, de fapt
- Locul din casă de unde nu trebuie să lipsească
Icoanele sunt imagini, reprezentări fie ale lui Dumnezeu în Treime, fie ale Mântuitorului Iisus Hristos, fie ale sfinților sau ale îngerilor. Mai cunoaștem despre acestea că au apărut din dorința primilor creștini de a păstra vie amintirea chipului Fiului lui Dumnezeu Cel întrupat, al Maicii Sale și al Sfinților Apostoli.
Câte icoane este bine să ai în locuință
Există o mulțime de persoane care se întreabă adesea câte icoane este bine să ai în casă și unde trebuie să le așezi.
Ei bine, preotul Andrei Atudori a precizat că nu există un număr anume de icoane care ar trebui să existe într-o casă, ci acest lucru ține de fiecare persoană în parte. Însă, tot el a precizat că ar fi de dorit ca în fiecare cameră să fie o icoană.
Totodată, preotul a mai afirmat că în camera în care ne facem rugăciunile ar trebui să fie mai multe icoane.
„Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta”, spune părintele Constaintin Coman, potrivit Doxologia.
Unde este bine să fie așezată icoana
Și asta nu este tot despre icoane. Mai mult, părintele a precizat că întotdeauna icoana ar trebui așezată pe un perete sau într-un colț care este orientat spre răsărit, locul de unde ne vine lumina, iar acest lucru pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit.
„Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc… Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric”,
CITEȘTE ȘI: Ce icoană se pune la intrarea în casă, deasupra ușii. Apără întreaga familie de necazuri