Ce alimente trebuie să consumi în sezonul rece. Așa îți vei întări imunitatea
Publicat pe 06.12.2022 la 20:57 Actualizat pe 06.12.2022 la 20:57
Iarna este cel mai pretențios sezon din an. În acest fel, trebuie să avem foarte mare grijă la alimentația pe care o abordăm, pentru a putea avea o imunitate mai mare. Există, totuși, câteva produse alimentare potrivite, care te vor ajuta în sezonul rece. Care sunt acestea și ce beneficii aduc ele.
- Ce alimente trebuie să consumi iarna
- Vei avea o imunitate mai puternică
Există, în acest fel, câteva alimente care, consumate iarna, îți pot întări imunitatea. Însă, consumul acestora tebuie să fie unul moderat.
Ce alimente trebuie să consumi iarna
Și, pentru că ne aflăm în sezonul rece, tot mai multe persoane caută produse naturale cu care să își poată întări imunitatea. Există câteva alimente care te pot preveni de răcelile acestei perioade.
Specialiștii în nutriție susțin că organismul are nevoie de vitamine și minerale cu care să ofere energie, să stimuleze circulația, dar și să ajute imunitatea corpului.
Peștele
Peștele este unul dintre cele mai importante alimente pe care trebuie să îl consumăm în sezonul rece. Astfel, cu ajutorul lui, putem reduce inflamația. Mai mult decât atât, consumul de pește oferă protecție antioxidantă.
Astfel, ficatul de cod, este cea mai bună sursă de omega 3, vitamina D, vitamina A. Acest tip de pește este de preferat să fie proaspăt, însă putem alege și variante congelate sau chiar conservele.
Ciupercile
Ciupercile sunt alimentul care ajută foarte mult sistemul imunitar. Cu toate că se găsesc mai greu, ciupercile conțin vitamine din grupul B, proteine, minerale.
Ovăz
Ovăz (fulgi și tărâțe) se află, de asemenea, pe lista alimentelor consumate iarna. Acestea susţin digestia, protejează pielea și oferă saţietate.
Citricele
Nu putem să uităm de citrice, care sunt surse bogate în vitamina C. Dacă vara consumăm fructele locale, iarna este timpul pentru fructele exotice.
Condimentele
Și nu în ultimul rand, condimentele. Acestea oferă o stare de bine şi un plus de aromă. Pe lângă gust, condimentele au un efect protector asupra alimentelor dar și asupra sănătății.
Putem consuma de la sare și piper, până la boia dulce și iute, turmeric, un mix de ierburi de provence, un sos de soia de calitate.
Alimentele de post care te îngrașă și îți slăbesc imunitatea
Pe lângă alimentele care îți cresc imunitatea în sezonul rece, există și produse alimentare de post care îngrașă slăbesc imunitatea. Printre acestea se numără cartofii, cerealele, roșiile, ardeii, gojiile, vinetele, orezul brun, fasolea, lintea, alunele, semințele de chia dar și quinoua, hrișca sau amaranthul. Toate acestea conțin lecitine.
Astfel, lecitinele produc inflamație, afectează imunitatea, organele interne, articulațiile și pot favoriza apariția artritei reumatoide, a tiroideo Hashimoto, a diabetului și bolii arteriene coronariene.
CITEȘTE ȘI: Topul țărilor cu cele mai scumpe mese de Crăciun. Românii se pot lăuda cu prețurile alimentelor