Ce boli poți să iei dacă te săruți pe gură cu o persoană bolnavă. Ce spun specialiștii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.08.2023 la 11:15
Actualizat pe 04.08.2023 la 11:15
Potrivit specialiștilor, sărutul oferă multe beneficii pentru sănătate, dar poate transmite și un număr mic de bacterii și viruși care cauzează boli. Bacteriile și virușii din saliva sau sângele unei persoane se pot răspândi altei persoane, prin sărut. Unele boli se răspândesc mai ușor decât altele. Iată ce spun specialiștii și ce boli poți să iei dacă te săruți pe gură cu o persoană bolnavă.
- Sărutul poate transmite mulți germeni
- Prin salivă pot fi luate diverse boli
- Sărutul este un risc mic, dar semnificativ pentru sănătate
Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală (BTS) sunt transmise prin fluidele genitale sau prin contact sexual. Dar câteva se pot răspândi prin săruturi sau prin alt contact cu fluide bucale sau răni.
Ce boli poți să iei dacă te săruți pe gură cu o persoană bolnavă
Multe BTS fie nu produc semne sau simptome, fie provoacă simptome atât de ușoare încât sunt ușor de trecut cu vederea. Totuși, este important să tratezi infecția de bază. Deoarece nu toate aceste probleme de sănătate provoacă probleme evidente, infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) pot fi un termen mai precis decât BTS, notează Asociația Americană de Sănătate Sexuală.
Pentru majoritatea oamenilor sănătoși, sărutul este o activitate sexuală cu risc foarte scăzut. Dar câteva boli se pot răspândi prin sărut, mai ales atunci când cineva are o infecție activă sau simptome precum răni bucale. Printre aceste infecții se numără:
- Răceli – cunoscute și sub denumirea de infecții ale tractului respirator superior. Mulți viruși diferiți pot provoca răceala comună. Se crede că răcelile se răspândesc prin contact direct cu virusul. Puteți lua răceala din picăturile din aer sau prin contactul direct cu secrețiile (lichide și mucoase) din nasul și gâtul persoanei infectate.
- Febra glandulară – cunoscută și sub numele de boala sărutului. Febra glandulară este termenul comun pentru o infecție virală numită mononucleoză infecțioasă, cauzată de virusul Epstein-Barr. Virusul se răspândește prin salivă.
- Infecția cu herpes – virusurile care sunt considerate parte din familia herpesului includ Epstein-Barr, varicela-zoster (provoacă varicela) și herpes simplex (provoacă herpes labial). Virusul herpes simplex se poate răspândi prin contact direct cu virusul în timpul săruturilor.
- Herpesul se răspândește cel mai ușor la alții atunci când veziculele se formează sau au erupt. Virusul poate fi „vărsat” (răspândit la alții) de la locul veziculelor chiar și atunci când acestea s-au vindecat.
- Varicela se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta prin contact direct, picături sau răspândire prin aer.
- Hepatita B – sărutul poate transmite și acest virus, deși sângele are niveluri mai mari ale acestui virus decât saliva. Infecția poate apărea atunci când sângele infectat și saliva intră în contact direct cu fluxul sanguin sau membranele mucoase ale altcuiva. (Membranele mucoase căptușesc diferite cavități ale corpului, inclusiv gura și nasul.) O persoană este mai probabil să fie infectată atunci când se sărută dacă are răni deschise în sau în jurul gurii.
- Negi – verucile din gură se pot răspândi prin săruturi, mai ales dacă există zone cu traume recente.
-
Boala meningococică – aceasta este o afecțiune care poate pune viața în pericol, care include meningita, inflamația membranelor (meningele) care înconjoară creierul și măduva spinării și septicemia. Aceste bacterii se pot răspândi fie prin contact direct, fie prin picături. Studiile arată că, în ceea ce privește sărutul, doar sărutul profund pare a fi un factor de risc.
-
Cariile dentare – bacteriile care cauzează cariile dentare nu se găsesc în gura nou-născuților. Gura unui bebeluș trebuie să fie colonizată cu salivă infectată, care poate fi trecută printr-un sărut pe buze.
Prevenirea infecției în timpul săruturilor
Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de a transmite sau de a prinde o infecție în timp ce te săruți. Ar trebui să încerci să:
- eviți să te săruți când tu sau cealaltă persoană sunteți bolnave.
- eviți să săruți pe oricine pe buze atunci când tu sau ei aveți herpes, negi sau ulcere în jurul buzelor sau în gură.
- păstrează o igienă orală bună.
- Consultă-ți medicul pentru imunizări.
Sunt disponibile vaccinuri pentru prevenirea unor boli infecțioase, cum ar fi varicela, hepatita B și infecția meningococică de grup C.
Citește și: Simptomul necunoscut al cancerului. Îl poți observa pe lenjeria de pat, în fiecare dimineață