Ce este bine să faci în caz de avalanșă. Sfatul specialiștilor pentru a-ți salva viața
Publicat pe 05.01.2024 la 09:05 Actualizat pe 05.01.2024 la 09:05
Perioada rece a anului a adus mai multe alerte de avalanșă în zonele montane de la noi. Însă, specialișții vin cu sfaturile necesare de care este bine să ții cont în caz de avalanșă pentru a te proteja de orice pericol. Iată un ghid care îți oferă informații despre cum să te protejezi și cum să acționezi în cazul unei astfel de situații!
- Ce faci în caz de avalanșă
- Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă ești îngropat în zăpadă
În cazul în care te pregăteșți să mergi în zonele montane în această perioadă, trebuie să știi că, înainte de a pleca la munte, este important să verifici prognoza meteo, dar și avertizările privind avalanșele.
Specialiștii susțin că este important, totodată, să eviți zonele cu risc ridicat și adaptează-ți planurile în funcție de condițiile actuale.
Ce faci în caz de avalanșă
În acest fel, în cazul în care ești prins în avalanșă, activează imediat dispozitivul de salvare, pentru că acesta emite semnale radio care ajută echipele de salvare să te găsească mai ușor.
Mai mult decât atât, în timpul unei avalanșe, încearcă să te deplasezi în lateral, spre marginea avalanșei.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă ești îngropat în zăpadă
Ei bine, dacă se apropie o avalanşă, încearcă să ieşi rapid din calea ei, către oricare dintre margini și nu încerca să scapi printr-o coborâre pe direcția avalanșei.
În schimb, în cazul în care ești la un pas de a fi prins de avalanşă încearcă să te desprinzi de schiuri, beţe, snowboard sau piolet. Specialiștii susțin că este important să declanșezi airbag-ul pentru avalanșă, în cazul în care îl ai la tine.
Totodată, în timpul curgerii avalanşei încearcă să faci mişcări care să te menţină la suprafaţă (de „înot”).
Imediat după ce avalanşa s-a oprit, dacă ești îngropat în zăpadă, folosește mâinile pentru a crea o pungă de aer în jurul capului.
Ce faci după avalanșă
Așadar, după o avalanșă, cei rămași la suprafață este important să facă un bilanț rapid, cine este în siguranţă, dar și cine e dispărut.
Imediat după această situație, este important să fie anunțate autoritățile, și anume SALVAMONT– ul şi 112.
CITEȘTE ȘI: Avertizare ANM de ultimă oră! Risc de avalanșă în România. Lista zonelor montane vizate