Ce este bine să împarți de Moșii de Toamnă 2023. Alimentele care nu trebuie să îți lipsească de pe listă
Publicat pe 01.11.2023 la 12:53 Actualizat pe 01.11.2023 la 13:33
Moșii de Toamnă reprezintă una dintre sărbătorile importante din luna noiembrie de care credincioșii țin cont anual. Iată ce se împarte de Moșii de Toamnă și care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri!
- Tradiții și obiceiuri pentru Moșii de Toamnă, Sâmbăta Morților
- Sărbătoarea are loc în prima sâmbătă din noiembrie
Odată cu sărbătoarea numită Moșii de Toamnă, tradiție ținută în fiecare an de credincioși, în prima sâmbătă din luna noiembrie a fiecărui an, în bisericile ortodoxe au loc parastase pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă.
Ce este bine să împarți de Moșii de Toamnă 2023
Odată cu Moșii de Toamnă, creștinii ortodocși îi cinstesc pe cei adormiți printr-un parastas. Acest nume de parastas provine din limba greacă și înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva. În acest fel, tradiția creștină spune că noi, cei de pe pământ, mijlocim către Dumnezeu pentru cel plecat dintre noi.
Totodată, în ziua în care are loc această tradiție se mai spune că atunci când cineva primește ceva slujit în Biserică sau acasă trebuie să spună pentru cel decedat „Dumnezeu să-l ierte” sau „Bogdaproste”, cel din urmă însemnând slăvit să fie Domnul.
Alimentele care nu trebuie să îți lipsească de pe listă
În această zi, credincioșii se duc la biserică pentru a fi sfințite, coliva, prescura și o sticlă de vin, dar și pachetele, urmând a le da de pomană pentru cei morți.
Mai mult, pe lângă coliva mare se obișnuiește să se pună o cantitate de colivă în pahare de plastic pe care să le împărțim la sfârșitul slujbei împreună cu câte o lumânare, acest aliment fiind dat celor ce se află în biserică și în afara lăcașului sfânt .
În cazul în care nu știați, la Biserică trebuie dus și colacul împletit pe care după slujbă îl dăm de pomană. Nici tămâia, cărbunii și prosopul care se dau preoților nu trebuiesc omise.
Cât despre pachețelele ce se dau oamenilor, acestea pot conține și dulciuri, fructe, sucuri, legume, prăjituri sau alte alimente, precum conserve sau produse de patiserie.
Ei bine, ca alimente ce pot fi împărțite pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă cel mai des întâlnim pilaf, carne, peşte, sarmale, ciorbe și supe sau orice altă mâncare gătită.
CITEȘTE ȘI: Moșii de Toamnă 2023. Ce tradiții se respectă cu strictețe de Sâmbăta Morților