Ce este dieta Kilimanjaro. Secretul pentru o viață îndelungată a oamenilor din Tanzania

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 08.05.2025 la 09:36
Actualizat pe 08.05.2025 la 09:38
În ultima perioadă, tot mai multe persoane încearcă să adopte un stil de viață cât mai sănătos, pentru îmbunătățirea stării de bine și longevitate. O dietă tradițională a atras atenția cercetătorilor datorită efectelor sale benefice asupra inflamației și imunității.

Cum să ai o viață îndelungată
Pixabay
- Ce este dieta Kilimanjaro
- Secretul pentru o viață îndelungată a oamenilor din Tanzania
O dietă populară în Tanzania începe să fie cât mai populară în întreaga lume. Alimentele neprocesate capătă tot mai mult succes și ajută la o viață îndelungată. Specialiștii au făcut un studiu pe mai multe persoane sănătoase pentru a vedea cât de influențați sunt de ceea ce consumă.
Dieta Kilimanjaro ajută la longevitate
Multă vreme, dieta mediteraneană a fost considerată modelul suprem pentru sănătate și longevitate. Totuși, o nouă alternativă vine din Tanzania și atrage tot mai mult interesul cercetătorilor și anume dieta Kilimanjaro. Inspirată din alimentația localnicilor care trăiesc în apropierea celebrului munte cu același nume, această dietă se bazează pe alimente naturale, neprocesate, și pare să ofere beneficii remarcabile pentru sănătate.
Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători olandezi, tanzanienii care urmează această dietă tradițională sunt mai sănătoși decât occidentalii. Dieta include alimente simple precum bame, banane plantain, fasole roșie și porumb, alături de mbege, o băutură fermentată din banane și mei. Toate aceste alimente sunt bogate în nutrienți și au un puternic efect antiinflamator.
Studiul a analizat 77 de tineri tanzanieni sănătoși, dintre care unii au urmat dieta Kilimanjaro, iar alții au trecut la o dietă occidentală, bazată pe produse procesate. Rezultatele au fost clare: cei care au consumat mâncăruri procesate au prezentat o creștere a inflamației și o scădere a imunității, în timp ce cei care au urmat dieta tradițională africană au avut un nivel mai scăzut de inflamație și un sistem imunitar îmbunătățit.
Pe ce se bazează dieta Kilimanjaro
Deși Tanzania nu este considerată o „zonă albastră”, rata scăzută a cancerului și incidența relativ mică a diabetului sugerează un impact pozitiv al alimentației asupra sănătății. Nutriționiștii recomandă integrarea alimentelor naturale, legumelor și produselor fermentate în dietă, pentru beneficii similare.
Nutriționista Sapna Peruvemba recomandă celor interesați de această dietă să pună accentul pe alimente de origine vegetală, neprocesate, precum legume, fructe și leguminoase. Alimentele fermentate, cum ar fi varza murată sau kimchi-ul, bogate în probiotice, sunt de asemenea esențiale pentru menținerea sănătății și reducerea inflamației.