Ce este jackfruit, fructul cu gust de carne. Ce beneficii are pentru sănătate
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.05.2023 la 18:30
Actualizat pe 01.05.2023 la 18:30
Ai fost vreodată la un supermarket sau la un restaurant vegan și te-ai întrebat: „Ce este un fruct de iac?” Iată câteva informații despre gustul acestor fructe care nu sunt încă foarte populare în țara noastră. Cum se mănâncă, ce beneficii nutriționale au și cum pot fi folosite în diferite rețete. Vă spunem doar atât: este sănătos pentru inimă, poate ajuta la combaterea inflamației și este un înlocuitor excelent al cărnii!
- Ce este jackfruit
- Fructul este un înlocuitor excelent al cărnii
Jackfruitul este un fruct care crește în copaci în zonele unde clima e tropicală. Este originar din sudul și sud-estul Asiei, Bangladesh, Thailanda și India, unde este servit în mod regulat. Deși este relativ nou pe piața din America și Europa, acest fruct a fost folosit de sute de ani atât ca hrană, cât și ca medicament pentru că se crede că are proprietăți antimicrobiene și antifungice, dar și că este bogat în antioxidanți. Jackfruit este bogat în vitamine și fibre. O porție de 100 de grame din astfel de fruct conține 95 de calorii, 2 grame de proteine și 3 grame de fibre.
Jackfruit este un înlocuitor excelent al cărnii
Când vine vorba de aromă, aceste fructe încă necoapte au un gust neutru care se potrivește cu mâncăruri savuroase. De exemplu, este adesea folosit ca înlocuitor pentru carnea de porc sau pui. Odată tocat sau mărunțit, fructul amidonat este gata pentru sosuri aromate sau marinate. Fructele coapte, pe de altă parte, au o aromă dulce. Gustul este similar cu al altor fructe tropicale, cum ar fi mango sau ananas, și este un plus excelent dacă este folosit în smoothie-uri.
Unii oameni confundă jackfruitul cu fructul durian, care arată similar, însă între cele două există o mare diferență. Durianul are un miros puternic care poate să fie deranjant pentru unele persoane, în timp ce fructul de iac miroase dulce.
Ce beneficii are pentru sănătate acest fruct
Pe lângă răsfățul exotic pe care acest fruct îl oferă papilelor tale gustative, au și un impact nutritiv puternic. Conțin un amestec de vitamine și minerale pe care l-ai găsi în aproape orice fruct, și este și o sursă excelentă de magneziu, vitamina B6 și antioxidanți.
Când sunt consumate în mod regulat, ca parte a unei diete variate, vitaminele și mineralele din aceste fructe pot ajuta la creșterea imunității, pot conține antioxidanți care pot ajuta la combaterea cancerului, pot reduce riscul de boli cardiovasculare, pot ajuta la prevenirea osteoporozei și pot îmbunătăți digestia.
Poate fi, de asemenea, un înlocuitor vegan al cărnii cu conținut scăzut de carbohidrați pentru mâncăruri dulci sau sărate.