Ce este mierea de Manuka și de ce este mai scumpă?
Publicat pe 28.02.2019 la 13:45 Actualizat pe 28.02.2019 la 13:46
Mierea de albine, în general, este un aliment natural, consumat de mii de ani și recunoscut pentru beneficiile aduse sănătății oamenilor. În ultimii ani, însă, a devenit tot mai popular un produs special, mierea de Manuka, ale cărei proprietăți antibacteriene sunt mult puternice în comparație cu mierea tradițională.
Mierea de albine, în general, este un aliment natural, consumat de mii de ani și recunoscut pentru beneficiile aduse sănătății oamenilor. În ultimii ani, însă, a devenit tot mai popular un produs special, mierea de Manuka, ale cărei proprietăți antibacteriene sunt mult puternice în comparație cu mierea tradițională.
Spre deosebire de mierea de tei, rapiță sau floarea-soarelui, consumată pentru aportul nutritiv și pentru stimularea imunității, mierea de Manuka poate fi folosită și în scop terapeutic, fiind benefică în tratarea mai multor afecțiuni. Consumul acestui tip de miere susține sănătatea digestivă, calmează tusea și durerile în gât, reduce simptomele alergiilor sau poate trata diverse probleme ale pielii.
Ce este mierea de Manuka?
Este un sortiment special de miere, produs de albinele care polenizează exclusiv florile arborelui Manuka. Acesta crește predominant în Noua Zeelandă, dar și în câteva zone din Australia și are o perioadă de înflorire de numai 2-6 săptămâni pe an. Nectarul florilor de Manuka îi oferă acestei mieri proprietăți unice pentru a deveni un luptător puternic împotriva bacteriilor, microbilor și inflamațiilor.
Ce este UMF?
UMF (Unique Manuka Factor) indică standardul calității mierii de Manuka, fiind totodată o confirmare a faptului că produsul este original. Factorul UMF se calculează în funcție de nivelurile celor trei compuși principali: Leptosperina - un marker care confirmă faptul că mierea este originară din Noua Zeelandă, Metilglioxal (MGO) - o substanță care indică gradul antibacterian și Dihidroxiacetona (DHO), care arată vârsta mierii.
Mierea de Manuka originală se recunoaște după numărul de rating UMF indicat pe etichetă, de la 5+ până la 20+. Cu cât factorul UMF este mai mare, cu atât proprietățile antibacteriene ale mierii sunt mai puternice, ceea ce înseamnă că poate fi folosită în scop medicinal, pentru tratarea diverselor afecțiuni.
De ce mierea de Manuka costă mai mult decât alte tipuri de miere?
Prețul mierii de Manuka este un subiect controversat, foarte mulți oameni neînțelegând de ce este o diferență atât de mare de costuri între acest tip de miere și cele obișnuite. În primul rând, un argument este acela că mierea de Manuka se produce doar în anumite zone din Noua Zeelandă, iar procesul de producție este mult mai dificil. Astfel, nefiind un produs local, ușor de găsit, automat prețul este mai mare.
Totodată, beneficiile pe care le oferă și standardele de calitate pe care producătorii le respectă determină un cost mai ridicat al mierii de Manuka, în comparație cu celelalte tipuri de miere. În prezent, găsiți pe piață miere de Manuka la preț bun, produs autentic. Dacă sunteți în căutarea celor mai ieftine variante este posibil să cădeți în capcană și să cumpărați miere contrafăcută.
Ce gust are mierea de Manuka?
Pe lângă dulceața sa, mierea de Manuka are un gust mai înțepător, în comparație cu alte tipuri de miere, care contribuie la unicitatea acestui produs. Este dificil de explicat aroma exactă a mierii, dat fiind faptul că fiecare persoană percepe și asociază gusturile în funcție de propriile experiențe. Însă, un lucru e cert: mierea de Manuka are un gust unic, delicios, aromat, ușor caramelizat, care te îndeamnă să o consumi zilnic, în orice context, nu doar atunci când vrei să scapi de anumite dureri.
În afară de gustul excepțional și de faptul că se produce în cantități limitate, proprietățile antibiotice ale mierii de Manuka reprezintă un alt factor care influențează costul produsului. Însă, cei care au încercat acest tip de miere și s-au convins de avantajele sale pot confirma că raportul calitate-preț este unul excelent.