Ce este molifta Sfântului Vasile. Ce se întâmplă când e citită și de ce se spune că e interzisă
Publicat pe 30.10.2020 la 14:00 Actualizat pe 31.10.2020 la 10:07
Pe lângă sărbătoarea Anului Nou, Biserica ortodoxă îl prăznuieşte pe 1 ianuarie şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Foarte cunoscută este molifta Sf. Vasile, care este o rugăciune citită sub formă de blestem asupra duhului şi puterii diavolului .
- Ce este molifta Sf. Vasile
- Ce se întâlmplă când e citită și de ce se spune că e interzisă
Molifta este știută în ortodoxie și ca ”blestemul Sfântului Vasile". Cu toate astea, este o rugăciune pentru înlăturarea sau alungarea diavolului şi a lucrării lui. Astfel, molifta este și doavada că Biserica a crezut mereu în existenţa celui rău.
De obicei, molifta Sf. Vasile este solicitată de credincioşi atunci se consideră că într-o casă, într-o familie sau în viaţa s-ar manifesta lucrarea şi prezenţa diavolului.
Ce se întâlmplă când e citită molifta Sf. Vasile
Cei care cer o astfel de moliftă trebuie să țină post, să se spovedească și să se roage o perioadă. Apoi, rugăciunea este citită, după o lungă perioadă de pregătire a preotului, în zilele de post sau atunci când este săvârșită Taina Sfântului Maslu. Mult timp ea a fost citită doar în ziua de 1 ianuarie, când este sărbătorit Sf. Vasile.
Această rugăciune este citită numai de preoţi și duhovnici bătrâni care au viaţa curata, postesc și au dezlegare de la duhovnicii lor pentru a face acest lucru.
Molifta are trei părți și este citită de obicei la miezul nopții în biserica, în fața icoanelor făcătoare de minuni sau lângă racla cu moaşte ale sfinţilor.
Dacă cei posedaţi de duhuri rele nu se vindeca, se va face spovedania generala a celor bolnavi și a rudelor lor și se repeta moliftele Sfântului Vasile cel Mare de trei ori la miezul nopţii, cu câte o zi până la trei zile de post negru.
De ce se spune că e interzisă
În Biserica Ortodoxă, molifta Sf. Vasile este considerată extrem de puternică, dar a început să fie utilizată în scopuri greșite, de oameni neinițiați sau preoți mai puțini pregătiți. Rugăciunea ajunsese să fie citită contra cost, astfel că a devenit cumva interzisă.
În acest context, conducerea Bisericii Ortodoxe a decis ca moliftele Sfântului Vasile să fie citite doar în ocazii foarte rare și cazuri speciale.