Ce este Naegleria fowleri. Informații prețioase despre amiba care trăiește în apă și „mănâncă” creierul uman. Un copil de doi ani a murit
Publicat pe 24.07.2023 la 14:10 Actualizat pe 24.07.2023 la 14:10
Informații prețioase despre Naegleria fowleri, o amibă periculoasă care trăiește în apă și „mănâncă” creierul uman. Un copil de doi ani din Statele Unite a murit din cauza acesteia. În cele mai multe cazuri este fatală. Ce trebuie să știi despre ea și cât de ușor se ajunge la deces.
- Despre Naegleria fowleri
- Un copil de doi ani a murit din cauza acesteia
Naegleria fowleri, o amibă temută care trăiește în apele călâi din zonele calde, a devenit cauza unei tragedii neașteptate în Statele Unite. Un băiețel de doar 2 anișori a fost răpus de această infecție rară și aproape întotdeauna fatală, în doar câteva zile de la expunere.
Despre Naegleria fowleri
Potrivit primelor informații, anchetatorii cred că băiatul ar fi putut fi expus la amiba mortală în timpul unei vizite la Ash Springs, un izvor termal natural din zona Lincoln. Infecția cu Naegleria fowleri, cunoscută sub numele de "mâncător de creier", este devastatoare, iar țesutul cerebral este distrus rapid, lăsând puține șanse de supraviețuire.
Peste 97% dintre persoanele care contractează Naegleria fowleri nu supraviețuiesc, iar autoritățile sunt extrem de precaute în fața acestei amenințări rare, dar deosebit de periculoase.
Specialiștii avertizează că Naegleria fowleri poate fi găsită în multe lacuri și izvoare termale din zonele calde, dar riscul de expunere este destul de mic. Înfiorător, această amibă devine periculoasă doar atunci când apa infectată intră pe nasul unei persoane, iar amiba se prinde de membrana mucoasă din interiorul cavității nazale.
Alte informații prețioase
Cu atât mai mult, trebuie să precizăm faptul că amiba poate pătrunde în creier prin eliminarea de molecule care distrug lobul frontal. Primele simptome ale infecției pot apărea la aproximativ 10 zile de la expunere, iar decesul poate surveni în doar 5 zile.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că riscul de a contracta Naegleria fowleri este extrem de scăzut, iar infecțiile cu această amibă sunt rare. În ciuda faptului că au fost raportate doar câteva sute de decese în ultimele decenii, importanța conștientizării și prevenirii acestei amenințări rămâne vitală.
Este important de reținut că Naegleria fowleri nu se transmite de la om la om, iar oamenii pot să facă baie în ape infectate cu această amibă fără a suferi consecințe. Cu toate acestea, evitarea expunerii nasului la apa infectată poate fi o măsură preventivă importantă.