Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Care sunt simptomele și cum îți dai seama dacă ai
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 16.04.2023 la 19:30
Actualizat pe 16.04.2023 la 19:30
Poate că ai auzit și tu de sindromul picioarelor neliniștite. Este o afecțiune neurologică ce face ca picioarele să aibă nevoie de mișcare în mod constant. Senzația este una neplăcută, ducând la furnicături, dureri sau crampe.
- Ce este sindromul picioarelor neliniștite
- Care sunt simptomele și cum îți dai seama dacă ai
Cu siguranță că ai auzit de denumiri ciudate ale afecțiunilor, iar sindromul picioarelor neliniștite, se poate incluse foarte bine pe această listă. Vorbim despre o tulburare neurologică care duce la mișcarea urgentă a picioarelor, iar senzația duce la furnicături, durere sau crampe.
Ce este sindromul picioarelor neliniștite
Sindromul picioarelor neliniștite apare în momentul în care stai jos și, de cele mai multe ori, nu desfășori nicio activitate. Simptomele ar putea apărea și când stăm la volan, ceea ce ar putea fi destul de periculos. Aceste persoane trebuie să-și miște picioarele pentru a scăpa de senzația de amorțeală sau furnicături.
La început, ele ar putea să apară destul de rar, o dată sau de două luni, iar multe persoane amână mersul la medic. Sindromul poate să apară în orice moment al vieții, indiferent că vorbim despre copii sau bătrâni. Și femeile însărcinată pot suferi, dar se duce odată cu nașterea.
Persoanele care se confruntă cu una dintre următoarele afecțiuni: neuropatie periferică, deficit de fier, hipertensiune, afecțiuni ale măduvei spinării sau insuficiență renală sunt mai predispuse la acest sindrom.
Cum îți dai seama că suferi de afecțiune
Dacă te confrunți cu unul dintre simptomele următoare, riști să suferi de sindromul picioarelor neliniștite: arsuri, mâncărimi, senzație de curent electric, furnicături sau crampe musculare. Semnul principal fiind nevoia de a mișca picioarele în mod constant.
Cum îți dai seama că ar trebui să faci o vizită la medic: semnele se agravează seara, senzațiile apar în timpul unei pauze, când stai în poziție relaxată, în timpul somnului, apar mișcări involuntare.
Cum se tratează sindromul
Dacă vei merge la medic, există mai multe prescripții medicale pe care să le urmezi, în ceea ce privește corectarea lipsei de calciu, de fier sau pentru relaxarea musculaturii.
De unul singur ai putea să încerci mai multe metode care sunt destul de simple. Aici putem vorbi despre băi calde și masaje înainte de culcare, exerciții fizice regulare, evitarea cofeinei și băuturilor energizante, iar somnul să fie unul de calitate.
CITEȘTE ȘI: Papa Francisc a spălat 12 deținuți pe picioare. Totul s-a întâmplat într-o închisoare din Roma