Ce înseamnă bogdaproste și când se folosește
Publicat pe 15.12.2020 la 11:57 Actualizat pe 15.12.2020 la 11:57
Bogdaproste este un cuvând des întlnit, mai ales în rândul celor care dau și primesc de pomană, fiind, practic, o mulțumire pentru cele primite. Originea lui însă, este mai puțin cuoscută, iar în unele situații chiar se folosește greșit.
- Ce înseamnă bogdaproste
- Când se folosește expresia
- Ce origini are termenul din religia ortodoxă
Bogdaproste sau bodaproste, cum este folosit popular de tot mai mulți români, vine din limba bulgară. Pentru vecinii de peste Dunăre „bogŭ da prosti” înseamnă „Dumnezeu să-i ierte (pe morții tăi)”.
Atunci când este rostit de credincioși, Bogdaproste înseamnă mulțumire și rugaciune pentru cel care a oferit de pomană. Și Dicționarul Explicativ al Limbii Române are o definiție pentru acest termen: „Cuvânt de mulțumire pentru cel care dă de pomană. Cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o nenorocire, de o grijă”.
Ce înseamnă bogdaproste și când se folosește
Întrebarea este acum „De ce se dă, de fapt, de pomană?”. Răspunsul este simplu. În tradiția ortodoxă, atunci când se pomenesc persoanele trecute în neființă, se oferă obiecte de îmbrăcăminte, și nu numai, dar și mâncare, în cinstea și pentru sufletul și odihna veșnică a celui decedat.
Pomana este, astfel, un fel de ajutor din lumea celor vii pentru iertarea păcatelor celor plecați în eternitate. De abicei, se oferă de pomană, pe lângă alimente, și obiecte sau haine ce au aparținut persoanei decedate. Acestea trebuie sfințite în prealabil de un preot pentru a avea efectul scontat.
Datul de pomană a devenit de-a dreptul o tradiție, care însă nu are loc doar în Europa, ci și în Asia, descoperindu-se că se practică încă din Antichitate, și chiar și din perioada neoliticului, fiind percepute ca ofrande pentru trecerea morților în Lumea de Apoi.
Citește și: Ce rugăciune se spune la aprinderea candelei