Ce înseamnă să ții post cu adevărat în religia creștin ortodoxă
Publicat pe 16.03.2021 la 22:12 Actualizat pe 16.03.2021 la 22:12
S-a intrat în Postul Paștelui, astfel că majoritatea creștinilor urmează tradițiile și nu consumă anumite alimente, se roagă mai mult, se curățesc sufletește și spiritual, cu o lună și jumătate înaintea Învierii Domnului Iisus Hristos.
- Ce este postul adevărat
- Ce nu este bine să faci în post
- Interdicții și dezlegări în Postul Paștelui
Ce înseamnă să ții post corect
Postul, așa cum cred majoritatea oamenilor, nu este doar despre abținerea de la anumite alimente, ci și căință, spovedire și stăpânire de sine în ceea ce privesc excesele, atât trupești, cât și interioare.
Pe perioada postului nu este bine să te cerți cu nimeni, să nu cedezi ispitelor ce îți ies în cale la fiecare pas, oricât de tentante ar fi acestea. Potrivit părinților, Diavolul încearcă prin aceste metode să îți fure răbdarea și credința și să te facă să cedezi nervilor, frustrăilor și supărării.
Ce alimente sunt interzise în post
În popor se crede că alimentele interzise în perioada postului sunt carnea, ouăle, lactatele, uleiul și vinul dar, de fapt, orice aliment ce este de origine animală, ca de exemplu untura. Există și dezlegări, mai exact pe 25 martie, când se poate consuma pește, dar și de Florii, când se poate consuma vin și ulei.
Ce alte interdicții există
Și relațiile intime sunt interzise în post, însă există o excepție făcută pentru soți, care sunt lăsați să hotărască singuri dacă se pot abține de la acest lucru sau nu. Este, de asemeena, interzisă postirea fără rugăciune și fără a merge la biserică. Și jignirile și vorbele urâte, dar și certurile sunt interzise pe perioada postului, cât și lauda cu faptul că postim.
De ce e bine să ții post
Pe lângă întărirea sufletească, postul ajută și la detoxifierea organismului. Nu doar atât, pentru că însăși abținerea de la anumite alimente sau acțiuni te ajută să fi mai responsabil și te face să respecți mai ușor o decizie luată.
Astfel, postul te ajută să slăbești, să îți îmbunătățești metabolismul, să încetinești procesul de îmbătrânire, dar facilitează o creștere a performanțelor funcțiilor cognitive și a sistemului imunitar.
E păcat dacă nu ții post?
Potrivit legilor creștine, a nu ține post este un păcat, însă nu unul de neiertat. Se spune că cei care nu țin post măcar Miercurea și Vinerea nu vor ajunge să îl cunoască pe Dumnezeu și nici să aibă parte de iubirea Lui. Însă persoanele bolnave cronic sau care urmează un tratament pot să nu țină post.