Ce legătură există între cancerul cerebral și telefonul mobil. La ce concluzie au ajuns specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății
Publicat pe 03.09.2024 la 19:30 Actualizat pe 03.09.2024 la 19:30
Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) adresează întrebarea importantă legată de posibila conexiune între utilizarea telefoanelor mobile și riscul de cancer cerebral. După o analiză extinsă a cercetărilor existente, specialiștii au ajuns la concluzii esențiale.
- Legătura care există între cancerul cerebral și telefonul mobil
- Datele oferite de specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății
Un raport recent publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) aduce clarificări asupra posibilei conexiuni între utilizarea telefoanelor mobile și riscul de cancer cerebral.
Legătura care există între cancerul cerebral și telefonul mobil
La cererea OMS, Agenția Australiană de Protecție împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (Arpansa) a revizuit peste 5.000 de studii referitoare la acest subiect, punând accent pe cancerele sistemului nervos central, inclusiv tumori cerebrale, tumori ale glandelor salivare și alte afecțiuni legate de creier și meningele acestuia.
Rezultatele analizei, publicate marți, indică faptul că, în ciuda expansiunii semnificative a utilizării telefoanelor mobile, nu s-a observat o creștere corespunzătoare a cazurilor de cancer cerebral. Acest lucru se aplică chiar și în cazul utilizatorilor care vorbesc la telefon frecvent sau care au folosit telefoane mobile timp de mai bine de un deceniu.
Revizuirea a inclus 63 de studii realizate între 1994 și 2022, evaluate de 11 experți din 10 țări, inclusiv autoritatea australiană de protecție împotriva radiațiilor.
Ce a spus un profesor de epidemiologie
Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, a declarat că „niciuna dintre întrebările majore studiate nu a demonstrat riscuri crescute” legate de utilizarea telefoanelor mobile.
Studiul a evaluat efectele radiațiilor de radiofrecvență, utilizate nu doar în telefonia mobilă, ci și în televizoare, monitoare pentru copii și radare. Au fost investigate cazurile de cancer ale creierului la adulți și copii, cancerul glandei pituitare, cancerul glandelor salivare și leucemiile, precum și riscurile asociate cu expunerea profesională la radiații de radiofrecvență.
În ciuda concluziilor studiului, OMS și alte organizații internaționale de sănătate au declarat anterior că nu există dovezi definitive privind efectele negative asupra sănătății cauzate de radiațiile telefoanelor mobile, dar au solicitat continuarea cercetărilor.
Telefonia mobilă este în prezent clasificată de Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) drept „posibil cancerigen” în clasa 2B, o categorie care sugerează o potențială legătură, dar necesită mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.