Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Publicat pe 16.05.2024 la 16:37 Actualizat pe 16.05.2024 la 16:44
În rândurile de mai jos îți vom spune ce prevestește șarpele de casă. Există mai multe superstiții legate de șerpi în casă și în curte. Iată ce ar trebui să ai în vedere despre acești șerpi!
- Ce prevestește șarpele casei
- Superstiții despre șerpi
Ce prevestește șarpele de casă, conform superstițiilor românești
Conform tradițiilor românești, se spune că fiecare casă are un șarpe, iar acesta își face adăpostul fie la temelia casei, acolo unde găsește umezeală, fie la baza peretelui dinspre răsărit.
Considerat un spirit protector încă din vremuri străvechi, șarpele casei este văzut ca un gardian al locuinței și al celor care locuiesc în ea, în special al copiilor. Se crede că el veghează asupra unui lucru de preț aflat sub casa respectivă.
Potrivit superstițiilor românești, șarpele de casă este asociat cu protecția împotriva bolii, incendiilor, trăznetelor și cutremurelor.
Ce înseamnă când vezi un șarpe în curte
În unele locuri din România, un șarpe poate fi considerat un semn de noroc, aducând bunăstare și prosperitate familiei. În alte locuri, șarpele poate fi interpretat ca un semn de ghinion sau de evenimente negative iminente. Așadar, atunci când vezi un șarpe în curte este fie un semn de ghinion, fie unul de noroc.
Imagini cu șarpele casei. Cum îl recunoști
În galeria acestui articol poți găsi imagini cu șarpele casei. Prin aceste imagini vei avea idee cum să-l recunoști și nu-l vei mai alunga.
Șarpele de casă este un animal cu aspect subțire și o lungime medie de 60-100 centimetri. Uneori poate atinge lungimi de 130-150 centimentri și foarte rar de 200 centimetri. Culoarea sa poate varia considerabil, cu o bază în nuanțe de gri-măsliniu, dar frecvent poate fi și bej, maro deschis sau complet negru.
Ce trebuie să faci dacă găsești un șarpe în casă sau în curte
Dacă găsești un șarpe în casă sau în curte, înseamnă că acela a venit să te vegheze. Cu toate acestea, șarpele poate fi unul periculos, astfel că nu ar fi indicat să stai aproape de el și ar trebui să îl îndepărtezi.
De asemenea, dacă îl găsești dimineața devreme, nu ar trebui să-l alungi. Se spune că iese în acele momente pentru a te avertiza și pentru a-ți atrage atenția asupra potențialelor pericole din ziua respectivă.
Șerpii veninoși în România
În România există câțiva șerpi veninoși, dar aceștia sunt relativ puțini și sunt rar întâlniți. Cei mai cunoscuți șerpi veninoși din țara noastră sunt următorii:
-șarpele de alun (Vipera berus): Este cel mai răspândit șarpe veninos din România. Are o culoare variabilă, de obicei brună sau gri cu pete întunecate și o dungă dorsală neagră în formă de V sau X inversat.
Veninul său poate fi destul de toxic, însă, în general, nu este fatal pentru oameni. Înțepăturile de șarpe de alun pot provoca umflături, durere și roșeață, dar sunt rareori letale.
-șarpele cu clopoței (Vipera ursinii): Este o specie rară și este găsită în zonele montane din România. Are o culoare variabilă, de la maro deschis la negru, și caracteristica sa distinctivă este o serie de dungi transversale închise la culoare, care seamănă cu niște clopoței.
Veninul său este mai slab decât cel al șarpelui de alun și reacțiile la mușcătura sa sunt în general mai ușoare.
-șarpele de nisip (Vipera ammodytes): Este o specie rară în România și este găsită în special în zonele sudice și estice. Are un venin foarte toxic și mușcăturile sale pot fi periculoase. Este un șarpe destul de agresiv, iar înțepăturile sale necesită tratament medical de urgență.
-șarpele de stepă (Echis carinatus): Este întâlnit în sud-vestul României, în special în zonele de câmpie. Este un șarpe mic, cu o culoare maronie sau gri, și are o serie de pete întunecate pe spate. Veninul său poate fi periculos, mai ales pentru copii sau persoanele în vârstă.