Ce rugăciuni se citesc în postul Crăciunului. Rugăciunea către Fecioara Maria care atrage binele
Publicat pe 15.11.2021 la 12:02 Actualizat pe 15.11.2021 la 12:02
Una din cele mai asteptate sărbatori din an, Nasterea Mântuitorului, este precedată de un post de 40 de zile, în care pe lângă abținerea de la preparate de dulce, credincioșii trebuie să-și manifeste credința prin citirea de rugaciuni. Mai jos o să găsiți mai multe detalii despre postul care a început astăzi, dar și rugăciunea care face minuni în această perioadă.
- Ce rugăciuni se citesc în postul Crăciunului
- Rugăciunea care atrage binele
Ce rugăciuni se citesc în postul Crăciunului pentru sănătate și liniște
În Postul Crăciunului, dar și în restul perioadelor de post de peste an, se spune că există o rugăciune care face minuni pentru credincioși. Rostită în fiecare zi din Postul Crăciunului, această rugăciune îi va ajuta pe credincioși să își găsească liniștea și să scape de anumite probleme de sănătate.
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche și cea Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruința asupra păcatului,- că împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea care se rostește în fiecare post, inclusiv în Postul Crăciunului, potrivit crestinortodox.ro.
Rugăciune pentru postul Crăciunului către Fecioara Maria. Fecioara Maria, ocrotitoarea familiilor ai a mamelor, trebuie pomenita si ea in rugaciunile Postului Craciunului.
,,Cuvine-se cu adevărat să Te fericim pe Tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovata Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decat Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, Pe Tine, cea cu adevarat nascatoare de Dumnezeu, Te mărim”, rugăciunea către Fecioara Maria.
Ce tradiții mai sunt în postul Crăciunului
Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.
Conform tradiției, în duminica de Lăsata Secului creștinii petrec în familie, desfătându-se cu mâncăruri din cele mai alese, după care în prima zi a postului Crăciunului (15 noiembrie) vor începe ritualurile de purificare dar mai ales vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor.
Un vechi obicei ne spune că de Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practică în zona rural deoarece se crede că vrăbiile, nu vor strica culturile
De asemenea, în data de 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc.
Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, nu se dau obiecte din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se dispară norocul din casă, dar mai ales se ţine post negru şi se mănâncă abia seara.
În anumite zone ale ţării, fetele nemăritate trebuie să adune în fiecare zi până la Ajun câte o surcea, iar în 24 decembrie trebuie să le folosească pe toate pentru a găti o mâncare întru aflarea ursitului.
Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și durează șase săptămâni
Postul Crăciunului este unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă Română, iar în acest an se desfășoară în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie. Acest post durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.
Citește și: Sfinți care fac minuni în dragoste. Cui să te rogi pentru a-ți găsi sufletul pereche