Ce să faci când ești balonat. Ce să iei și ce să mănânci
Publicat pe 09.10.2020 la 19:29 Actualizat pe 12.10.2020 la 07:23
În mod sigur, cu toții am fost măcar o dată balonați și știm că nu este deloc o senzație plăcută. Este important să știi că nu trebuie să accepți acest discomfort. Dacă ajungi să cunoști cauzele și ce să faci atunci când ești balonat, viața ta va fi mult mai simplă.
- Care sunt cauzele balonării
- Care sunt cele mai eficiente medicamente și remedii naturiste
În următoarele rânduri vei afla care sunt cauzale balonării și cele mai eficiente metode pentru a scăpa de această stare nedorită.
Ce cauze are balonarea
Balonarea poate apărea din mai multe cauze, dar de obicei este vorba despre alimentație. Anumite alimente prezintă un risc mai mare. Cu toate astea, există situații în care balonarea este declanșată de afecțiuni ale organismului.
Alimente precum cerealele, fasolea, varza, semințele sau fructele proaspete crează o stare de balonare imediată, atunci când sunt consumate în exces, fără a fi combinate cu alte produse. Totodată, alimentele procesate și produsele de patiserie pot agrava situația.
De ce apare balonarea după masă
Mulți oameni resimt balonarea imediat după masă. În acest caz, cauza cea mai întâlnită este intoleranța sau alergia alimentară. Boala celiacă poate avea ca simptom balonarea, în urma consumului de alimente care conțin gluten.
De asemenea, balonarea poate apărea imediat după masă, atunci când se consumă prea multe alimente de origine vegetală sau băuturi carbogazoase. Mâncatul în exces și înghițirea aerului (mestecatul cu gura deschisă) se numără și ele printre cauze.
Balonarea la femei
În cazul femeilor, balonarea poate avea și alte cauze, pe lângă cele ce vizează alimentația sau intoleranța alimentară.
Femeile sunt cele care se confruntă cel mai des cu balonarea, iar motivul principal este reprezentat de fluctuațiile hormonale cu care acestea se confruntă în timpul ovulației. De asemenea, în perioada dinaintea menopauzei, balonările pot fi destul de frecvente.
Balonarea poate fi asociată și cu durerea de ovare, caz în care ar trebui să faci o vizită la medic, deoarece poate fi vorba de o tumoră ovariană.
Ce să faci când ești balonat
Atunci când suferi de balonare, dacă episoadele sunt prea precvente, ar trebui să consulți un medic pentru a elimina varianta unei afecțiuni mai grave. Cu toate acestea, există tratamente care te pot ajuta să te lupți cu dicomfortul de moment.
Ce sa iei când ești balonat. Medicamente care te ajută
Atunci când nu știi ce să iei când ești balonat, probioticele pot fi soluția. Sunt suplimente alimentare care pot să amelioreze balonarea, prin echilibrarea bacteriilor existente la nivelul intestinelor.
Alte variante utile sunt antispasticele. Dacă balonarea este cauzată de afecțiunile spastice ale tractului gastrointestinal, medicamentele antispastice sunt de mare ajutor .
Ce sa mananci cand esti balonat. Dieta anti balonare
Balonarea este cauzată în general de anumite alimente, dar există și alimente care au efect invers. Alimente precum ghimbirul, țelina, iaurtul sau chefirul te pot ajuta să scapi de această stare.
O dietă anti-balonare trebuie că conțină lactate degresate, carne slabă în grăsime, preparată fără prăjire, orez fiert și apă plată.
Remedii naturale pentru balonare
Scapă de balonare cu bicarbonat
Balonarea este provocată de multe ori de aciditatea excesivă, iar bicarbonatul de sodiu, fiind o bază, o va neutraliza. Dacă amesteci bine o linguriţă cu vârf de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă de 250 ml şi îl bei, senzațiile de aciditate și balonare vor dispărea.
Cel mai bun ceai pentru balonare
Un remediu natural în tratarea balonării este ceaiul de busuioc. Se toarna o cana de apă clocotită peste o linguriță de busuioc uscat și mărunțit, se acoperă vasul și se lasă să infuzeze timp de zece minute.
Ce să faci când ești balonată în sarcină
Femeile gravide suferă de multe ori de balonare, dar nu pot apela la medicamente care să amelioreze simptomele, motiv pentru care există alte remedii în cazul lor.
Pentru a combate balonarea din timpul sarcinii trebuie să te asiguri că te hidratezi corespunzător. Alimentația complexă și porționată în șase mese cu porții mici, evitarea alimentelor greu digerabile și exercițiile fizice ușoare sunt recomandate în acest caz.