Ce să faci în caz de hipotermie. Trei trucuri pentru a te apăra de frigul extrem
Publicat pe 29.01.2023 la 16:33 Actualizat pe 29.01.2023 la 16:33
Temperaturile foarte scăzute îți pot aduce sfârșitul. Ce poți să faci în caz de hipotermie. Îți prezentăm trei trucuri pentru a te apăra de frigul extrem. Care sunt simtomele și factorii de risc. Cum e protejezi de frigul extrem.
- Ce poți să faci în caz de hipotermie
- Trucurile care te protejează de frigul extrem
Hipotermia se instalează în momentul în care corpul uman este expus unor temperaturi foarte scăzute. Frigul extrem îți pune viața în pericol și în situația în care porți haine ude pentru un interval de timp îndelungat. Oamenii pot avea de suferit și dacă merg la înot oceane, mări ori chiar bazine cu apă rece.
Trucuri în caz de hipotermie
Există mai multe tipuri de hipotermie. Aceasta este clasificată în: ușoară, cu temperaturi între 32 și 35 grade, moderată, între 28 și 32 de grade, și severă, sub 28 de grade. Corpul uman funcționează normal la o temperatură situată între 36,1 și 37,8 grade C.
Înainte de a apela la trucurile care ți-ar putea salva viața dacă te vei afla într-o astfel de situație, este foarte important să știi că hipotermia este o urgență medicală și trebuie să apelezi de urgență la 112 pentru a beneficia de ajutor din partea specialiștilor.
Dacă se întâmplă să nu ai această posibilitate ori vrei să îți acorzi ție sau celor din jur primul ajutor, trebuie să îndepărtezi cât de repede hainele dacă sunt umede. Un alt truc constă în consumul unor lichide calde pentru a ajuta la ridicarea temperaturii organismului.
Al treilea truc care îți poate salva viața ție ori celor aflați în astfel de situații este să pui pe abdomen ori pe piept o compresă sau o stică cu apă caldă. Stai departe de orice sursă artificială de încălzire.
Simptome
Simtomele hipotermiei variază în funcție de gravitatea acesteia. Cele mai întâlnite sunt slăbiciunea musculară, frisoanele puternice, respirația dificilă, starea de confuzie, letargie, somnolență, agitație psihomotorie, modificări ale ritmului cardiac, tensiune arterială mică, bradiaritmie, halucinații, ataxie, rigiditate musculară, comă sau precomă, arflexie, edem pulmonar acut și chiar stop cardio-respirator.
Factorii de risc sunt vârsta, afecțiunile fizice, consumul de substanțe interzise sau alcool, unee tratamente și zonele unde temperarile sunt scăzute.