Ce să faci dacă îți este rușine să mărturisești un păcat? Întrebarea la care tot mai mulți credincioși caută răspuns
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.12.2022 la 12:47
Actualizat pe 07.12.2022 la 12:47
Suntem în Postul Crăciunului, iar credincioşii care postesc se pregătesc să se spovedească, pentru a putea primi taina sfintei împărtăşanii. Ce să faci dacă îți este rușine să mărturisești un păcat? Întrebarea la care tot mai mulți credincioși caută răspuns.
- Ce trebuie să facă cei cărora le e rușine să își mărturisească păcatele
- Întrebarea la care tot mai mulți credincioși caută răspuns
Păcatul este călcarea cu deplină știință și cu voie libera, prin gând, cuvânt sau faptă, a voii lui Dumnezeu. Iar pentru că voia lui Dumnezeu se arată în legile Sale, de aceea păcatul se mai numește și fărădelege, scrie doxologia.ro. Pentru că suntem în Postul Crăciunului, credincioşii care postesc se pregătesc să se spovedească, pentru a putea primi taina sfintei împărtăşanii. Ce trebuie să facă cei cărora le e rușine să își mărturisească păcatele.
Ce să faci dacă îți este rușine să mărturisești un păcat
După cum ne-a învățat Biserica Ortodoxă, păcatul există încă din cele mai vechi timpuri și a început odată cu căderea strămoșilor, în rai: “precum printr-un om (Adam) a intrat pacatul in lume si prin pacat, moartea, asa si moartea a trecut la toti oamenii, pentru ca toti au pacatuit in el” (Rom. 5, 12).
Așadar, originea păcatului nu este de la Dumnezeu, însă El îl îngăduie, pentru că nu dorește să îl lipsească pe om de libertatea de a alege. Dacă însă îți este rușine să mărturisești un păcat duhovnicului la care obișnuiești să mergi în mod frecvent, mergi și vorbește cu un preot necunoscut, într-un alt oraș, sau chiar într-o țară străină, acolo unde nimeni nu știe cine ești.
Dacă nici așa nu dorești să îți mărturisești povara de pe suflet, sau ti-ai pierdut încrederea în preoți, spune ce te frământă unei persoane în care ai încredere deplină. Dacă nu există o astfel de persoană, vorbește direct cu Dumnezeu. Spune-I neîncetat păcatul tău și nu fugi de El.
Nu sunt considerate păcate acțiunile
- persoanelor care nu sunt în deplinătatea facultăților mintale. Unde nu există judecată deplină a mintii, nu există nici păcat.
- faptele copiilor mici, ale nebunilor și ale tuturor celor lipsiți de judecata minții pot fi împotriva legilor, dar nu sunt considerate păcate.
- libertatea voii. Faptele rezultate de la om impotriva voii sale, de asemenea pot fi impotriva legii, dar nu sunt considerate păcate.