Ce se întâmplă dacă îți rupi o aluniță
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 27.01.2021 la 16:49
Actualizat pe 27.01.2021 la 16:49
În general, alunițele sunt semne inofensive, însă unele dintre ele pot semnala cancer de piele.
- Ce este o aluniță
- Ce se întâmplă dacă îți rupi o aluniță
- Ce să faci dacă ai rupt o aluniță și când trebuie să mergi la medic
- Cum recunoști o aluniță periculoasă
Cancerul de piele se dezvoltă cel mai adesea în zonele corpului care au cea mai mare expunere la razele ultraviolete (UV) ale soarelui.
Ce este o aluniță
O aluniță este un grup mic de celule pigmentate pe piele. Ele pot apărea oriunde pe corp, iar o persoană are în general între 10 și 50 de alunițe.
Unele alunițe rămân pe piele toată viața. Altele se estompează și dispar după o anumită vârstă. Majoritatea alunițelor sunt inofensive și nu trebuie tratate.
Ce se întâmplă dacă îți rupi o aluniță
La fel ca restul pielii de pe întregul corp, o aluniță poate sângera. Cauzele pot fi zgârierea ei sau atingerea ei cu un obiect rigid.
Uneori, alunițele provoacă mâncărimi. Scărpinarea nu este recomandată, deoarece poate rupe pielea și poate provoca sângerări. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la alunițele care sângerează atunci când sunt rănite.
Cu toate acestea, alunițele care sângerează deși nu au fost lovite pot deveni motive de îngrijorare.
Ce să faci dacă ai rupt o aluniță și când trebuie să mergi la medic
Dacă ai rupt o aluniță, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să iei o cotonetă din bumbac cu spirt și să aplici pe zona respectivă. De asemenea, poți aplica și un bandaj pentru a acoperi zona, dar asigură-te că eviți bandajele cu adeziv.
Majoritatea alunițelor nu necesită un anumit tratament, dar alunițele care continuă să sângereze trebuie examinate de un dermatolog. Doctorii vor vedea ce se întâmplă și dacă va trebui să faci o biopsie a aluniței.
Dacă situația este gravă, doctorul îți poate recomanda îndepărtarea aluniței.
Cum recunoști o aluniță periculoasă
Unele alunițe poate fi considerate un semn al cancerului de piele.
De obicei, astfel de alunițe își schimbă culoarea în roșu sau roz, dar există cazuri în care ele își păstreză culoarea inițială.
În general, alunițele periculoase se umflă și pot provoca dureri și mâncărimi. Dacă acestea nu trec în 10 zile, trebuie să vizitezi urgent medicul dermatolog.
Zonele cele mai predispuse acestui tip de alunițe sunt: la femei pe picioare, pe piept, pe spate, iar la bărbați pe gât.
Pentru prevenirea cancerului de piele se recomadă o vizită anuală la dermatolog și utilizarea cremei cu protecție solară.
Citește și: ATENŢIE MARE! Cum îţi dai seama dacă aluniţele tale sunt cancerigene