Ce se întâmplă dacă nu folosești în fiecare seară ață dentară. Avertismentul medicilor stomatologi
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.05.2023 la 22:19
Actualizat pe 04.05.2023 la 22:19
Studiile arată că majoritatea adulților nu folosesc ața dentară în mod regulat. Există însă câteva motive pentru care medicii stomatologi recomandă să faceți acest lucru zilnic. Iată ce se întâmplă dacă nu folosești ață dentară în fiecare seară și cum îți poate fi afectată dantura.
- Ce se întâmplă dacă nu folosești în fiecare seară ață dentară
- Avertismentul medicilor stomatologi
Unii oameni pot uita sau chiar pot alege să nu folosească ața dentară din mai multe motive, fie că vorbim despre gingii sensibile, fie din lipsă de timp. Cu toate acestea, stomatologii recomandă periajul și folosirea aței dentare în fiecare zi. Ce se poate întâmpla dacă nu respecți recomandările?! Ei bine, consecințele neutilizarii aței dentare vă vor face să vă gândiți de două ori înainte de a sări peste această parte importantă a rutinei de zi cu zi.
Ce se întâmplă dacă nu folosești în fiecare seară ață dentară
Deși necesită puțin mai mult efort decât periajul, medicii stomatologi spun că ața dentară trebuie folosită cel puțin o dată pe zi. Iată care sunt pericolele la care vă expuneți dacă nu faceți acest lucru:
Infecție gingivală - Când nu folosiți ață dentară, evident, între dinți și gingii se acumulează placa. Acest lucru poate provoca gingivita, stadiul incipient al bolii gingiilor. Gingivita face ca gingiile să devină roșii, umflate, iritate și să sângereze ușor atunci când vă periați.
Respirație urât mirositoare. Este poate unul dintre cele mai jenante rezultate ale neutilizării aței dentare. Când mâncați, particulele de mâncare se blochează între dinți. Dacă nu folosiți ața pentru a îndepărta acele particule, ele pot începe să aibă un miros neplăcut și pot duce la acumularea de bacterii potențial periculoase în gură, care, mai apoi, ar putea duce la probleme mai grave decât respirația urât mirositoare.
Pierderea dinților. Dacă nu folosiți ată și dezvoltați o boală a gingiilor, dinții pot cădea sau chiar trebuie să fie îndepărtați de medicul dentist.
Pneumonie. Dacă dinții nu sunt curățați de bacterii și alți agenți patogeni, sunteți expuși riscului de a le răspândi în corp. Când inhalați acei agenți patogeni în gură, aduceți acea infecție în plămâni, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea pneumoniei sau a altor infecții respiratorii grave. Alte probleme asociate cu folosirea aței dentare includ demența, abcesul cerebral, diabetul, bolile de rinichi, ulcerele, complicațiile sarcinii și multe altele.
Motivele pentru care oamenii nu folosesc ață dentară
Mulți oameni nu folosesc ața dentară în mod regulat din cauză că:
- au gingii sensibile - gingiile sănătoasenu ar trebui să doară sau să sângereze atunci este folosită ața dentară.
- folosirea aței dentare necesită mai multă dexteritate decât periajul. Copiii mici cărora le lipsesc abilitățile motorii fine sau persoanele mai în vârstă care suferă de probleme precum artrita pot întâmpina dificultăți în folosirea aței dentare.
- lipsa de timp – sunt necesare trei până la cinci minute pentru a vă spăla pe dinți însă merită din plin să depuneți acest efort.
Citește și: Câtă pastă de dinți se pune pe periuță. Mult mai puțin decât folosești