Ce simptome dă un început de “prostată”
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 23.02.2021 la 17:59
Actualizat pe 23.02.2021 la 18:00
Cele mai răspândite afecțiuni ale prostatei sunt hipertrofia benignă de prostată și prostatita acută, ambele afectând viața sexuală a bărbaților. Iată care sunt simptomele care te-ar putea îngrijora!
- Ce este, de fapt, prostata
- Care sunt cele mai frecvente boli de prostată
- Ce simptome dau bolile de prostată la început și cum se trateză
Prostata este, de fapt, o glandă de mărimea și forma unei castane, localizată imediat sub vezica urinară. Ea are rolul de a secreta un anumit lichid și substanțe antibacteriene care asigură protecție împotriva infecțiilor urinare.
Ce este, de fapt, prostata
Prostata, este, de fapt, o glandă a sistemului genital masculin, găsindu-se exclusiv la bărbați.
Are rolul de a forma lichidul prostatic, o parte importanta a lichidului seminal. Această glandă se dezvoltă total în jurul vârstei de 20 de ani, dar la unii bărbați dezvoltarea se finalizează tocmai la 25 de ani.
După vârsta de 50 de ani, bărbații încep să aibă probleme cu prostata, deoarece acest risc crește exponențial.
Care sunt cele mai frecvente boli de prostată
Prostatita este o boală frecventă de prostată care se regăsește destul de des și la tineri. De obicei, prostatita este cauzată de o infecție bacteriană.
Există trei tipuri de prostatită, acestea fiind: prostatita acută bacteriană, prostatita cronică bacteriană și prostatidina, care nu este cauzată de bacterii.
O altă boală frecventă este hipertrofia benignă a prostatei și se manifestă prin umflarea lobului central al prostatei. De obicei, bărbații de peste 50 de ani suferă de această boală și se ajunge chiar și la dezvoltarea pietrelor de rinichi și a infecțiilor.
Ce simptome dau bolile de prostată la început
În general, simptomele bolilor de prostată se sesizează în momentul urinării. Primul semn care ar trebui să te îngrijoreze este dacă urinezi de două ori pe noapte sau chiar mai des.
Dacă jetul urinar este întrerupt și aștepți destul de mult până la declanșarea urinării, ar trebui să te programezi la un consult cât se poate de repede.
De asemenea, alte simptome pot fi: observarea sângelui în urină sau senzația că nu ți-ai golit complet vezica urinară.
Cum se tratează bolile de prostată
În cazul în care nu se tratează la timp, bolile de prostată pot declanșa afecțiuni mult mai grave. Este necesară o serie de analize, precum probă de urină sau analize de sânge.
Tratamentul bolilor de prostată poate fi unul medicamentos sau se poate ajunge chiar la intervenții chirurgicale.
Medicamentele pentru reducerea hormonilor vor împiedica schimbările hormonale, iar antibioticile se recomandă atunci când prostata se inflamează.
În plus, trebuie să fii atent și să adopți un stil de viață sănătos cu un consum ridicat de fructe și legume.
Citește și: 5 AFECȚIUNI nebănuite pe care le poți MOȘTENI! Cancerul de sân se numără printre ele