Ce simptome dă cancerul renal, boala de care suferă Mirabela Dauer
Publicat pe 13.11.2020 la 16:24 Actualizat pe 13.11.2020 la 16:24
Mirabela Dauer, a fost diagnosticată cu cancer renal, în urmă cu aproximativ trei ani. Îndrăgita cântăreață de muzică ușoară spune că nu a avut niciun simptom, ci a aflat vestea cumplită, la niște analize de rutină. Ea este un caz fericit, pentru că în general, acest tip de cancer, este asimptomatic în stadiile incipiente, iar pacienții află mult prea târziu. Totuși, uneori există anumite simptome, care nu sunt deloc de ignorat.
- Cum a aflat Mirabela Dauer că suferă de cancer renal.
- Care pot fi simptomele acestui tip de cancer.
- Persoanele predispuse să dezvolte această boală.
Mereu bine-dispusă și cu zâmbetul pe buze, nimeni nu și-ar fi imaginat că Mirabela Dauer ascunde o boală cumplită. Una dintre cele mai îndrăgite interprete din țara noastră a primit diagnosticul în urmă cu aproximativ trei ani. Ea a ascuns acest lucru față de publicul său, până când presa ar fi speculat că este pe moarte. Așadar, cântăreața a decis să „facă lumină” și vorbit deschis despre problema ei, în cadrul emisiunii „Vorbește lumea”.
Cum a aflat Mirabela Dauer că are cancer renal
Artista a povestit că nu a avut simptome și nu s-ar fi așteptat nicio clipă să primească cumplitul diagnostic. Ea urma să plece în Statele Unite ale Americii, iar înainte de călătorie, ca de fiecare dată, și-a făcut un set complet de analize medicale.
Îndrăgita cântăreață s-a lăsat complet pe mâna medicilor. A suferit o operație complicată, ce a durat mai bine de șase ore și i-a fost scos un rinichi.
„După operaţie, doctorul a venit la mine şi mi-a spus direct, aşa cum îmi place mie. Mi-a spus că am un cancer foarte agresiv. Mi-a scos rinichiul, 52 de ganglioni, dar se extinsese şi la vezică. Totul la mine s-a întâmplat cu sufletul deschis, cu o mare încredere în medici, cu o mare încredere în Dumnezeu. Am zis că nu are cum, am atât de multe de spus, nu are ce să mi se întâmple”, a mai povestit artista, în cadrul aceleiași emisiuni.
Din fericire, artista, în vârstă de 73 de ani este bine acum. Urmează, în continuare, un tratament, luptând pentru viața ei.
Din păcate însă, nu toți sunt la fel de norocoși. Cancerul renal afectează, în special, persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, in multe cazuri fiind descoperit mult prea târziu. Potrivit statisticilor, cancerul renal afectează mai mult bărbații decât femeile (numărul barbaților bolnavi fiind cu aproximativ 50% mai mare decât cel al femeilor).
Incidența variază în funcție de inaintarea în vârstă și factorii de mediu. Anual, în Europa sun diagnosticați în jur de 100.000 de oameni, scrie site-ul roche.ro
Care sunt simptomele cancerului renal
Boala se manifestă foarte rar, iar când anumite simptome apar, este deja în stadiu avansat. Din acest motiv, controalele medicale periodice sunt necesare și pot salva vieți. Opțiunile de tratament sunt foarte limitate, având în vedere faptul că acest tip de cancer este rezistent la chimioterapie si radioterapie, acestea fiind modalitățile clasice de tratament, utilizate în combaterea cancerului.
Manifestarile caracteristice ale cancerului reno-celular sunt prezente doar în 10-20% din cazuri si constau în următoarele trei simptome:
- hematurie: urină de culoare închisă datorită sângelui;
- durere abdominală;
- prezența unei mase tumorale în abdomen, la palpare.
Ar mai exista și alte câteva simptome, dar care nu au neapărat legătură cu cancerul renal. Acestea sunt: febra, pierderea în greutate și anemia.
Persoanele predispuse la a dezvolta cancer renal
Studiile epidemiologice au demonstrat că fumătorii sunt mult mai predispuși la dezvoltarea bolii. Mai exact, statisticile au demonstrat că 30% dintre cazuri se corelează direct cu apariția cancerului. De asemenea, alți factori de risc sunt:
- hipertensiunea (crește riscul cu până la 50%)
- obezitatea
- expunerea profesională la produse petroliere, metale grele, azbest
- dializa
- medicamentele precum diureticele
- prezența unui determinism genetic, în apariția carcinomului renal, a fost evidențiat de formele familiale ale bolii (care reprezintă până la 4% din cazuri).