Ce spune Biblia despre noroc. Scrierile sfinte arată că Dumnezeu e cel care are putere de decizie și în această privință
Publicat pe 20.02.2023 la 16:48 Actualizat pe 20.02.2023 la 16:51
Deși mulți oameni vorbesc despre noroc și unii cred în existența unor lucruri lăsate la voia întâmplării, scrierile sfinte arată că este, de fapt, un concept păgân. În Biblie nu este menționat cuvântul ca atare, dar se face referire la acest concept în numeroase situații și se subliniază că nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu.
- Cum este menționat norocul în Biblie
- Este sau nu ceva întâmplător
Noțiunea de noroc are o strânsă legătură cu superstiţia, care, la rândul ei, este conectată cu magia. O astfel de viziune asupra lumii sugerează că oamenii sunt la mila unor puteri nevăzute și forţe necunoscute care pot să te ajute sau să-ți facă rău fără ca tu sau divinitatea să aveți un rol sau un merit în aceste situații. Scrierile din Biblie dezmint această variantă și explică faptul că Dumnezeu nu scapă din vedere niciun aspect al vieții noastre.
Ce spune Biblia despre soartă și noroc
Conceptul de noroc sau șansă e menționat adesea în Biblie, chiar dacă nu apare cuvântul ca atare. Totuși, atât în Vechiul, cât și Noul Testament tragerea la sorţi este o metodă folosită pentru a discerne voinţa lui Dumnezeu, care controlează acţiunile ce par a fi la voia întâmplării.
În unele situații, Dumnezeu poate interveni activ, dar în altele El intervine într-un mod pasiv în vieţile noastre, prin faptul că permite ca un anumit eveniment să aibă loc. De exemplu, povestea lui Iov sau cea a lui Iosif din cartea sfântă arată cum Dumnezeu îl lasă pe Satana să acţioneze în vieţile noastre până într-un punct, pentru a putea să apară apoi beneficii pentru noi sau pentru cei din jur.
Apostolulul Pavel ne învață că atunci când faci parte din familia lui Dumnezeu, trebuie să îţi păstrezi mereu speranţa că Dumnezeu deţine controlul și că acţionează spre binele tău, ceea ce trebuie să fie de ajuns ca tu să fii fericit.
Ce spune Biblia despre jocurile de noroc
În cazul jocurilor de noroc, de asemenea, nu există mențiuni explicite în Biblie sunt povestite multe situații în care este folosită tragerea la sorți. Practica apare în Levitic, pentru a alege între ţapul de jertfă şi ţapul ispăşitor. Iosua a tras la sorţi pentru a stabili împărţirea pământului între diferitele seminţii. Neemia a tras la sorţi pentru a hotărâ cine va trăi înăuntrul zidurilor Ierusalimului şi cine nu și apostolii au tras la sorţi pentru a stabili cine să fie înlocuitorul lui Iuda. Cu toate acestea, norocul sau „şansa” nu sunt folosite pentru distracţie și nu sunt prezentate ca o practică acceptabilă pentru cei ce-L urmează pe Dumnezeu.
Cei care joacă astfel de jocuri de noroc fac acest lucru, de cele mai multe ori, din dorința proprie de îmbogățire, nu pentru a-i ajuta pe cei nevoiași sau în alte scopuri nobile. Astfel, acest lucru devine ceva ce nu urmează calea Domnului, pentru că denotă iubirea de bani a celui vizat.
Astfel, Timotei 6:10 ne spune: „Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.”, iar Matei 6:24 proclamă: „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt, sau va ţinea la unul şi va nesocoti pe celălalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona [zeul banilor].”
Trei versete din Biblie despre noroc
Versetul din Biblie care explică cel mai clar chestiunea norocului e cel din Proverbe 16:33 − „Se aruncă sorţul în poala hainei, dar orice hotărâre vine de la Domnul.”
De asemenea, există rugăciunea din Faptele apostolilor 1:23-26: „Ei au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Baraba, zis și Iust, și pe Matia. Apoi au făcut următoarea rugăciune: «Doamne, Tu care cunoști inimile tuturor oamenilor, arată-ne pe care din acești doi l-ai ales ca să ia loc în slujba și apostolia aceasta, din care a căzut Iuda, ca să meargă la locul lui.» Au tras la sorţi, și sorţul a căzut pe Matia, care a fost numărat împreună cu cei unsprezece apostoli.”
În Romani 8:28 se arată: „De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu și anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.”