Ce sunt păcatele strigătoare la cer și care sunt ele
Publicat pe 27.10.2020 la 16:27 Actualizat pe 27.10.2020 la 16:31
Există păcate atât de grave care ne întunecă sufletul și ne îndepărtează de Dumnezeu. Acestea sunt împotriva firii noastre și apar din lipsa credinței ori răutatea conștientă a omului. Conform tradiției creștine există cinci astfel de păcate, numite „strigătoare la cer”.
- Ce înseamnă păcate strigătoare la cer.
- Care sunt cele 5 astfel de păcate, potrivit tradiției creștine.
Ce sunt păcatele strigătoare la cer
Lipsa credinței și răutatea pot duce către căderea în păcat a oamenilor ce aleg să Îl îndepărteze pe Dumnezeu din viețile lor. Cele mai grele astfel de păcate sunt catalogate ca fiind strigătoare la cer. Acestea se ridică împotriva înclinațiilor pe care Dumnezeu le-a pus in firea noastră.
Care sunt cele cinci păcate strigătoare la cer
Tradiția creștină a consemnat cinci păcate ca fiind strigătoare la cer. Enumerându-le, acestea sunt: Omuciderea conștientă și avortul, homosexualitatea și practicile sexuale împotriva firii; asuprirea celor lipsiți de apărare: văduve, orfani, săraci, străini etc; nedreptățile sociale, mai ales cele financiare și materiale; nerespectarea și chinuirea părinților.
1. Omuciderea conștientă și avortul
Cel mai mare dar pe care l-am primit vreodată este viața. Dumnezeu ne-a lăsat cu un scop pe acest Pământ, pentru a ne bucura de toate frumusețile, pentru a învăța și pentru a prețui ceea ce avem.
Doar Dumnezeu are drept de viață și de moarte asupra noastră, El fiind Creatorul. Nimeni nu este îndreptățit de a lua viața semenilor săi. Omorârea unui om este primul păcat strigator la cer. Pedeapsa va fi mult peste puterea imaginației. Glasul sângelui celui omorât se ridică la Dumnezeu și cere dreptate, adică răzbunare. Conștiința îl va distruge pe criminal, iar societatea îl va marginaliza.
În aceeași categorie intra și avortul. Deși admisă de societatea modernă, omorârea fătului nenăscut, reprezintă, în esență, tot o crimă. Avortul este o dublă crimă: împotriva lui Dumnezeu, care a creat acea ființă, și împotriva acelui suflet, care, nefiind unit cu Hristos prin taina Sfântului Botez, va fi lipsit de slava lui Dumnezeu.
2. Homosexualitatea și practicile sexuale împotriva firii
Numele de sodomie provine de la cetatea Sodoma, ai carei locuitori și-au atras mânia lui Dumnezeu, prin fapte de nedescris.
Împotriva firii sunt toate acele apropieri trupesti care nu au loc așa cum a fost voia lui Dumnezeu: între un bărbat și o femeie.
3. Asuprirea celor lipsiți de apărare
Asuprirea celor lipsiți de apărare: văduve, orfani, săraci, străini etc, înseamnă încălcarea libertății omului și firescul dreptății. Oamenii neputincioși nu se vor împotrivi, nu vor răspunde cu aceeași monedă a răutății, însă durerea lor va striga către Dumnezeu, care le va face dreptate. Asupritorii vor fi pedepsiți.
Aceste categorii sociale erau asezate sub protectia lui Dumnezeu inca din Legea Veche, precum citim: "Pe strain sa nu-l stramtorezi, nici sa-l apesi, caci si voi ati fost straini in pamantul Egiptului. La nici o vaduva si la nici un orfan sa nu le faceti rau! Iar de le veti face rau si vor striga catre Mine, voi auzi plangerea lor, si se va aprinde mania Mea si va voi ucide cu sabia si vor fi femeile voastre vaduve si copiii vostri orfani" (Iesire 22, 21-24).
Păcate strigătoare la cer săvârșesc și cei care-i asupresc pe oamenii săraci, prin egoism, indiferență și nepăsare, dispreț, batjocură, jefuire etc.
4. Nedreptățile sociale
În această categorie intra toate lucrurile rele care ni s-au întâmplat pe nedrept. Nimic nu va rămâne nepedepsit. Fie că vorbim de o amendă primită fără să o merităm, sclavie (în trecut), munca neplătită, falsuri, schumpiri exagerate ale produselor, astfel încât să nu ni le mai putem permite etc.
Câștigul celor răi se va transforma în pagubă.
5. Nerespectarea și chinuirea părinților
Ei sunt cei care ne-au dat viață și le datorăm respectul pentru totdeauna. Așa este voia Domnului.
„Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție" (Iesire 20, 12).
Fiind dătătoare de viață, această poruncă a lui Dumnezeu este amintită și in Noul Testament: „Copiilor, ascultați pe părinții vostri întru toate, căci aceasta este bine-plăcut Domnului" (Coloseni 3, 20).
Sursa: www.crestinortodox.ro