Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe. Sfaturile oferite de Dr. Tudor Ciuhodaru: "E singurul tratament eficient"
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.08.2023 la 16:26
Actualizat pe 10.08.2023 la 16:26
O mușcătură de la un șarpe veninos este rareori mortală, dar ar trebui întotdeauna tratată ca o urgență medicală. Chiar și o mușcătură de la un șarpe inofensiv poate fi gravă, ducând la o reacție alergică sau o infecție. Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe. Sfaturile oferite de Dr. Tudor Ciuhodaru.
- Ce să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe
- Sfaturile oferite de Dr. Tudor Ciuhodaru
Mușcăturile de șarpe veninoși pot produce o serie de simptome, inclusiv durere și umflături localizate, convulsii, greață și chiar paralizie. Primele măsuri pe care le poți lua după o mușcătură de șarpe includ curățarea rănii, păstrarea calmului și imobilizarea zonei afectate. Cu toate acestea, este esențial să ajungeți imediat la o unitate medicală pentru tratament de urgență. Dacă mușcătura este tratată la timp, perspectivele de recuperare vor fi bune.
Ce să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe
Dacă nu ești familiarizat cu diferitele tipuri de șerpi și nu poți face distincția între cei veninoși și cei neveninoși, poate fi dificil să știi cum să acționezi în cazul unei mușcături. Tratează întotdeauna o mușcătură de șarpe ca și cum ar fi veninoasă.
Medicul Tudor Ciuhodaru, doctor în medicină de urgenţă, a întocmit un ghid de supraviețuire în cazul în care o persoană a fost mușcată de șarpe.
"Toți ar trebui să știm (să facem) asta.
(Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcaturile de șarpe. Sunt rare, dar potențial letale!
Un copil de 13 ani a fost mușcat de o viperă neagră chiar în curtea casei. Putea muri în câteva ore.
Ce trebuie să (NU) faceți în astfel de situații. Cum previi sau (te) salvezi în cazul mușcăturilor de șarpe
10 lucruri care vă pot salva viața (până când legea Ciuhodau privind predarea noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România va fi adoptată):
1. Considerați orice mușcătură de la orice tip de șarpe drept urgență medicală.
2. Pe statisticile noastre, deși mușcăturile de șarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor mușcate, ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoși inoculează la locul mușcăturii substanțe cu acțiune hemolitică şi hemoragică, iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpirații, grețuri, vărsături, colaps. Fără tratament, moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficiență renală acută.
3. Solicitați rapid consult şi ajutor medical.
4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.
5. Toaletați plaga cu apă şi săpun.
6. Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcați victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziționați locul mușcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin.
7. Scoateți toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.
8. Mușcătura de șarpe se identifică după urmele locale (forma dinților șarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.
9. Mușcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porțiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca șerpii să muște fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de "mușcătură albă" lipsesc fenomenele inflamatorii.
10. Marcați marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin.
Atenție!!!
1. Ca regulă generală, dacă nu vrei să te muște vreun șarpe, NU intra în contact intenționat cu el.
2. Lucrul acesta pare evident dar, de-a lungul timpului, două treimi din mușcăturile de șarpe pe care le-am tratat erau la pacienți care au încercat să-i vadă mai bine sau i-au abordat, ridicat, hărțuit, încercând uneori să-i omoare.
3. Deplasările la iarbă verde şi muncile agricole cresc riscul de a fi mușcat de reptile.
4. NU incizați la nivelul urmelor de colți şi
5. NU încercați să aspirați veninul! Metoda este ineficientă pentru că șarpele are colții curbați iar "buzunarul de venin" nu se află la locul mușcăturii. În plus, circa 20% din mușcăturile de șarpe sunt "uscate", total lipsite de venin, așa că orice incizie creează doar o plagă ce se poate infecta fără a avea vreun beneficiu medical real.
6. Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.
7. NU aplicați un dispozitiv de aspirație. (puteți leza țesuturile)
8. NU aplicați garouri ce restricționează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul mușcăturii cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greșit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice.
Rețineți:
1. Difereța dintre viață și moarte e dată de aceste cunoștințe de prim ajutor.
2. Pentru a fi cu adevărat eficiente ele trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii.
3. Vreau ca aceste "Noțiuni de prim ajutor" să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament.
Sper să susțineți și acest demers", a scris dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina de Facebook.
Care sunt simptomele mușcăturii de șarpe?
Dacă ești mușcat de un șarpe, simptomele tale vor fi diferite în funcție de tipul de mușcătură. Dacă suferi o mușcătură uscată de șarpe, probabil că vei avea doar umflare și roșeață în jurul zonei mușcăturii. Dar dacă ești mușcat de un șarpe veninos, vei avea simptome mai răspândite, care includ, de obicei:
- Urme de mușcături pe piele. Acestea pot fi răni perforate sau semne mai mici, mai puțin recunoscute.
- Durere ascuțită, pulsantă, arzătoare în jurul mușcăturii, pe care s-ar putea să nu o simți pentru puțin timp după mușcătură. De asemenea, puteți simți durere până în sus, indiferent de membrul afectat, cum ar fi în zona inghinală pentru o mușcătură de picior sau axilă pentru o mușcătură de braț. Dar nu toată lumea simte durere. De exemplu, o mușcătură de la un șarpe coral poate fi aproape nedureroasă la început, dar totuși mortală.
- Roșeață, umflare și deteriorare a țesuturilor sau distrugere completă în zona mușcăturii. -
- Coagulare anormală a sângelui și sângerare. Sângerarea severă poate duce la o hemoragie sau insuficiență renală.
- Tensiune arterială scăzută, ritm cardiac mai rapid și puls mai slab.
- Greață și vărsături, diaree, anxietate, dureri de cap, amețeli și vedere încețoșată.
- Dificultăți de respirație sau, în cazuri grave, pierderea completă a respirației.
- Creșterea producției de salivă și transpirație.
- Slăbiciune în mușchi și amorțeală la nivelul feței sau membrelor.
- Dacă ai o reacție alergică la o mușcătură de șarpe, ai putea suferi de șoc anafilactic.
Multe dintre simptome sunt aceleași sau foarte asemănătoare cu cele enumerate mai sus, dar mai severe. Dar există câteva simptome suplimentare, inclusiv: Dificultate de vorbire din cauza senzației extreme a gâtului și a limbii umflate. Copiii mici pot deveni foarte palizi. Tuse constantă și/sau respirație șuierătoare.
Citește și: Băiat în vârstă de 13 ani, mușcat de o viperă neagră, chiar în curtea casei, în Suceava! Care e starea lui