Homepage » Beauty & Lifestyle » Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe. Sfaturile oferite de Dr. Tudor Ciuhodaru: "E singurul tratament eficient"

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe. Sfaturile oferite de Dr. Tudor Ciuhodaru: "E singurul tratament eficient"

Oana Vacarusi

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.08.2023 la 16:26 Actualizat pe 10.08.2023 la 16:26

O mușcătură de la un șarpe veninos este rareori mortală, dar ar trebui întotdeauna tratată ca o urgență medicală. Chiar și o mușcătură de la un șarpe inofensiv poate fi gravă, ducând la o reacție alergică sau o infecție. Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe. Sfaturile oferite de Dr. Tudor Ciuhodaru.

colaj din doua poze cu tudor ciuhodaru si sarpe

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe

colaj spynews / facebook / profimediaimages,ro

  • Ce să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe
  • Sfaturile oferite de Dr. Tudor Ciuhodaru

Mușcăturile de șarpe veninoși pot produce o serie de simptome, inclusiv durere și umflături localizate, convulsii, greață și chiar paralizie. Primele măsuri pe care le poți lua după o mușcătură de șarpe includ curățarea rănii, păstrarea calmului și imobilizarea zonei afectate. Cu toate acestea, este esențial să ajungeți imediat la o unitate medicală pentru tratament de urgență. Dacă mușcătura este tratată la timp, perspectivele de recuperare vor fi bune.

Ce să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe

Dacă nu ești familiarizat cu diferitele tipuri de șerpi și nu poți face distincția între cei veninoși și cei neveninoși, poate fi dificil să știi cum să acționezi în cazul unei mușcături. Tratează întotdeauna o mușcătură de șarpe ca și cum ar fi veninoasă.

Medicul Tudor Ciuhodaru, doctor în medicină de urgenţă, a întocmit un ghid de supraviețuire în cazul în care o persoană a fost mușcată de șarpe.

"Toți ar trebui să știm (să facem) asta.

(Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcaturile de șarpe. Sunt rare, dar potențial letale!

Un copil de 13 ani a fost mușcat de o viperă neagră chiar în curtea casei. Putea muri în câteva ore.

Ce trebuie să (NU) faceți în astfel de situații. Cum previi sau (te) salvezi în cazul mușcăturilor de șarpe

10 lucruri care vă pot salva viața (până când legea Ciuhodau privind predarea noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România va fi adoptată):

1. Considerați orice mușcătură de la orice tip de șarpe drept urgență medicală.

2. Pe statisticile noastre, deși mușcăturile de șarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor mușcate, ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoși inoculează la locul mușcăturii substanțe cu acțiune hemolitică şi hemoragică, iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpirații, grețuri, vărsături, colaps. Fără tratament, moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficiență renală acută.

3. Solicitați rapid consult şi ajutor medical.

4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

5. Toaletați plaga cu apă şi săpun.

6. Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcați victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziționați locul mușcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin.

7. Scoateți toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.

8. Mușcătura de șarpe se identifică după urmele locale (forma dinților șarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.

9. Mușcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porțiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca șerpii să muște fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de "mușcătură albă" lipsesc fenomenele inflamatorii.

10. Marcați marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin.

Atenție!!!

1. Ca regulă generală, dacă nu vrei să te muște vreun șarpe, NU intra în contact intenționat cu el.

2. Lucrul acesta pare evident dar, de-a lungul timpului, două treimi din mușcăturile de șarpe pe care le-am tratat erau la pacienți care au încercat să-i vadă mai bine sau i-au abordat, ridicat, hărțuit, încercând uneori să-i omoare.

3. Deplasările la iarbă verde şi muncile agricole cresc riscul de a fi mușcat de reptile.

4. NU incizați la nivelul urmelor de colți şi

5. NU încercați să aspirați veninul! Metoda este ineficientă pentru că șarpele are colții curbați iar "buzunarul de venin" nu se află la locul mușcăturii. În plus, circa 20% din mușcăturile de șarpe sunt "uscate", total lipsite de venin, așa că orice incizie creează doar o plagă ce se poate infecta fără a avea vreun beneficiu medical real.

6. Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.

7. NU aplicați un dispozitiv de aspirație. (puteți leza țesuturile)

8. NU aplicați garouri ce restricționează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul mușcăturii cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greșit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice.

Rețineți:

1. Difereța dintre viață și moarte e dată de aceste cunoștințe de prim ajutor.

2. Pentru a fi cu adevărat eficiente ele trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

3. Vreau ca aceste "Noțiuni de prim ajutor" să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament.

Sper să susțineți și acest demers", a scris dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina de Facebook.

Care sunt simptomele mușcăturii de șarpe?

Dacă ești mușcat de un șarpe, simptomele tale vor fi diferite în funcție de tipul de mușcătură. Dacă suferi o mușcătură uscată de șarpe, probabil că vei avea doar umflare și roșeață în jurul zonei mușcăturii. Dar dacă ești mușcat de un șarpe veninos, vei avea simptome mai răspândite, care includ, de obicei:

- Urme de mușcături pe piele. Acestea pot fi răni perforate sau semne mai mici, mai puțin recunoscute.

- Durere ascuțită, pulsantă, arzătoare în jurul mușcăturii, pe care s-ar putea să nu o simți pentru puțin timp după mușcătură. De asemenea, puteți simți durere până în sus, indiferent de membrul afectat, cum ar fi în zona inghinală pentru o mușcătură de picior sau axilă pentru o mușcătură de braț. Dar nu toată lumea simte durere. De exemplu, o mușcătură de la un șarpe coral poate fi aproape nedureroasă la început, dar totuși mortală.

- Roșeață, umflare și deteriorare a țesuturilor sau distrugere completă în zona mușcăturii. -

- Coagulare anormală a sângelui și sângerare. Sângerarea severă poate duce la o hemoragie sau insuficiență renală.

- Tensiune arterială scăzută, ritm cardiac mai rapid și puls mai slab.

- Greață și vărsături, diaree, anxietate, dureri de cap, amețeli și vedere încețoșată.

- Dificultăți de respirație sau, în cazuri grave, pierderea completă a respirației.

- Creșterea producției de salivă și transpirație.

- Slăbiciune în mușchi și amorțeală la nivelul feței sau membrelor.

- Dacă ai o reacție alergică la o mușcătură de șarpe, ai putea suferi de șoc anafilactic.

Multe dintre simptome sunt aceleași sau foarte asemănătoare cu cele enumerate mai sus, dar mai severe. Dar există câteva simptome suplimentare, inclusiv: Dificultate de vorbire din cauza senzației extreme a gâtului și a limbii umflate. Copiii mici pot deveni foarte palizi. Tuse constantă și/sau respirație șuierătoare.

Citește și: Băiat în vârstă de 13 ani, mușcat de o viperă neagră, chiar în curtea casei, în Suceava! Care e starea lui

În articolul
Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe. Sfaturile oferite de Dr. Tudor Ciuhodaru: "E singurul tratament eficient"
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Vremea a făcut prăpăd în România! Acoperișuri smulse și zeci de copaci doborâți de vântul puternic. Cât vor mai dura fenomenele meteo extreme
Stiri interne • la 12:47
Vremea a făcut prăpăd în România! Acoperișuri smulse și zeci de copaci doborâți de vântul puternic. Cât vor mai dura fenomenele meteo extreme
  • Furtunile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară
  • Acoperișuri și copaci căzuți în urma vântului puternic
Cea mai tare excursie europeană pe care trebuie să o faci cel puțin o dată în viață. Traseul pe care nu trebuie să-l ratezi
Beauty & Lifestyle • la 12:04
Cea mai tare excursie europeană pe care trebuie să o faci cel puțin o dată în viață. Traseul pe care nu trebuie să-l ratezi
  • Traseul pitoresc din Europa
  • Excursia de neuitat pe care trebuie să o faci cel puțin o dată în viață
Cât de mult o afectează pe Antonia comentariile negative. Alex Velea recunoaște că nu îi e ușor: „Au nenorocit-o psihic ...”
Monden • la 11:30
Cât de mult o afectează pe Antonia comentariile negative. Alex Velea recunoaște că nu îi e ușor: „Au nenorocit-o psihic ...”
  • Alex Velea vorbește despre impactul comentariilor negative asupra Antoniei
  • Artista nu poate fi indiferentă la valul de hate
Eclipsa parțială de soare poate fi văzută și în România. Când începe fenomenul și în ce zone poate fi urmărit
Stiri interne • la 10:57
Eclipsa parțială de soare poate fi văzută și în România. Când începe fenomenul și în ce zone poate fi urmărit
  • Eclipsa parțială de soare în România
  • Detalii despre ora de început și locurile de vizibilitate
Locul fermecător din Italia ignorat de turiști, dar plin de magie și tradiție. Are ape turcoaz, vârfuri alpine și sate medievale
Beauty & Lifestyle • la 10:32
Locul fermecător din Italia ignorat de turiști, dar plin de magie și tradiție. Are ape turcoaz, vârfuri alpine și sate medievale
  • Lacul turcoaz ascuns al Italiei
  • Un colț de rai între satele medievale din Friuli-Venezia Giulia
Bilanțul tragic al cutremurului de 7,7 din Asia. Cel puțin 1.000 de persoane au murit și alte mii au fost rănite 
Stiri interne • la 10:01
Bilanțul tragic al cutremurului de 7,7 din Asia. Cel puțin 1.000 de persoane au murit și alte mii au fost rănite 
  • Bilanț dramatic al cutremurului din Asia
  • Peste 1.000 de morți și mii de răniți
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
recomandare pe observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
recomandare pe as.ro
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care o avem
recomandare pe antena3.ro
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care o avem
O sferă misterioasă, aurie, a fost descoperită pe fundul oceanului: „Pare începutul unui film de groază”
recomandare pe antena3.ro
O sferă misterioasă, aurie, a fost descoperită pe fundul oceanului: „Pare începutul unui film de groază”
A început sezonul de uscare a ardeilor iuți în Bangladesh. Imagini spectaculoase cu fermierii „scufundați” în marea de chili roșii
recomandare pe antena3.ro
A început sezonul de uscare a ardeilor iuți în Bangladesh. Imagini spectaculoase cu fermierii „scufundați” în marea de chili roșii
Momente grele pentru Lidia Buble! A trebuit să ia măsuri drastice, s-au implicat și surorile ei
recomandare pe playtech.ro
Momente grele pentru Lidia Buble! A trebuit să ia măsuri drastice, s-au implicat și surorile ei
Planta iubită de toţi românii pe care nu ai voie să o culegi în Germania. Deja s-au dat amenzi
recomandare pe playtech.ro
Planta iubită de toţi românii pe care nu ai voie să o culegi în Germania. Deja s-au dat amenzi
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în urmă doi copilași
recomandare pe Ciao.ro
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în urmă doi copilași
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
recomandare pe dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
Regretele bărbaților care divorțează. Ce îi frământă cu adevărat și ce învață din experiență
recomandare pe dailybusiness.ro
Regretele bărbaților care divorțează. Ce îi frământă cu adevărat și ce învață din experiență
Horoscop săptămânal, 31 aprilie - 6 martie 2025. Taurii sunt încrezători. Leii vor avea oportunitate financiară neașteptată
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 31 aprilie - 6 martie 2025. Taurii sunt încrezători. Leii vor avea oportunitate financiară neașteptată
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
recomandare pe a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Close